fbpx

Manager sau prieten?

A tot venit vorba in ultima perioada, in diferite contexte, despre rolul unui manager intr-o companie. Si de multe ori, in special atunci cand e […]

19/02/2013
3 min read

A tot venit vorba in ultima perioada, in diferite contexte, despre rolul unui manager intr-o companie. Si de multe ori, in special atunci cand e o discutie intre oameni cu pozitii de management, se gaseste cate unul sa “se planga” ca nu stiu care dintre oamenii cu care lucreaza nu il place cat de mult ar vrea el sa fie placut. E o capcana in care cred ca mai toti managerii cad la un moment dat:

Cum fac sa fiu placut (iubit?) de subalterni, cand eu stiu ca, macar din cand in cand voi fi nevoit sa iau decizii care nu-s populare, macar din cand in cand va trebui sa critic pe cineva sau sa ii dau feedback negativ, fiindca oameni fiind, inevitabil, gresesc?

Cum fac sa le explic ca trebuie sa munceasca mai mult, sa ceara mai mult de la ei, sa incerce sa fie mai buni, exact atunci cand poate ca ei simt ca au atins limita superioara si, in acelasi timp, sa ma vada ca pe un prieten? Si, mai ales, atunci cand e nevoie sa iau o decizie rapida si radicala, genul de decizie pe care abia ai timp sa o comunici, nu mai vorbesc de a o si explica, cum sa ii explic eu omului, fara sa il supar, ca de data asta trebuie sa aiba incredere in mine si in experienta mea, chiar daca pentru el n-are sens acum, chiar daca i se pare o decizie gresita si se vede fortat sa o accepte? Cum sa fac astea si sa fiu placut in acelasi timp (asa cum fiecare om is doreste, de fapt, sa fie)?

De fapt, intrebarea este daca sa aleg ce simt ca trebuie facut sau sa ii menajez pe oameni si, in felul asta, sa am mai multe sanse de a fi placut sau iubit. Solutia devine simpla daca esti perfect constient de motivul pentru care faci ceea ce faci si daca iti intelegi suficient de bine rolul. Care este rolul tau in relatie cu acei oameni? Esti manager. Si care e rolul unui manager? Cumva sa se faca placut? Nu.

Rolul unui manager poate fi sa creasca compania, sa fie eficient, sa ia decizii, sa duca business-ul intr-o directie in care el, actionarii si oamenii cu care lucreaza sa poata castiga mai multi bani, poate chiar sa fie mandri de ceea ce fac, poate sa ajunga profesionisti adevarati in domeniul in care lucreaza. Insa niciodata rolul lui nu va fi sa se faca placut. A fi iubit nu e printre atributiile unui manager, cel mult poate fi unul dintre rezultatele unui management de calitate, niciodata un scop. Si cu cat intelegem asta mai devreme cu atat ne va fi mai bine.

Ah, voi voiati sa fiti placuti? Pai atunci poate ca trebuia sa va faceti comedianti, nu manageri. Poate actori sau muzicieni? Vreti prieteni? S-ar putea sa va gasiti unii printre oamenii cu care lucrati, nu-i imposibil. Dar eu nu m-as baza pe asta. Daca m-as simti singur, as incerca sa imi caut prieteni in afara biroului. Fiindca, va vine sa credeti sau nu, biroul nu poate suplini complet viata. Iar a cere de la cativa oameni sa va satisfaca toate nevoile pe care voi nu aveti timp sa vi le satisfaceti e nu numai imposibil, ci si nedrept. Cand i-ati angajat, in contractul lor de munca scria un pic altceva.

In mod evident, asta nu este o scuza pentru a te comporta fara respect, nici o modalitate de a justifica comportamente deviante atat de prezente printre managerii romani. Functia de manager nu exclude empatia iar calitatea umana conteaza in orice job si pe orice functie. Ce spun nu e ca ar trebui sa uitam sa fim oameni, ci doar ca in management este normal si previzibil faptul ca vei fi nevoit sa iei decizii grele si ca nu vei putea multumi pe toata lumea. Iar a incerca sa faci asta nu iti poate garanta decat esecul. Poate ca ar merita sa ne obisnuim cu gandul asta.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 11 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
Veronicasays:

Parca scoti prea mult in evidenta un sentiment care nu stiu daca-si are locul in contextul dat :-) cred ca este nevoie doar de o mai buna intelegere a oamenilor, dar asta vine cu timpul, in raport cu aceia care sunt suficient de siguri ca acolo este locul lor, indiferent de iesirile sefului :-)

 

Crezi ca pot sa coincida “oamenii din afara biroului” cu oameni “din cadrul biroului”? Nu crezi ca exista si angajati capabili sa separe chestiunile de business de cele personale?

 

Lor ii pasa de noi si vegheaza asupra noastra. Ei – sunt ghidurile noastre in viata corporativa si aparatorii nostri in interesele noastre. Dar, cand ni se cere o evaluare, fara ezitare spunem “nesatisfacator”. De ce se intampla asta? Ce impiediaca un manager si angajatii sa fie intelesi? Sunt intrebari la care nu pot sa gasesc raspuns…

 
ZAMFIROIUsays:

Dragul meu,
Gresesti enorm…un manager prietenos insufla subordonatilor incredere, de cele mai multe ori, iar un manager dur face performanata doar din ” frica ” care din punctul meu de vedere este un proces temporar…dar ca sa fiu mai clar: performanta se face in doua moduri :
– din frica ;
– din iubire ;
Acum depinde ce lup granesti mai mult:cel negru= frica;cel alb=speranta,incredere.RAMAN LA PAREREA CA PERFORMANTA BAZATTA PE INCREDERE SI SPERANTA ESTE MULT MAI SUSTENABILA.
Asa santem noi condusi zi cu zi de politicieni si alti ” oculti”

 
Andrei Roscasays:
Relevant commenter background or experience:Author

Zamfiroiu: sunt perfect de acord cu tot ce ai zis tu. Mai citeste, te rog, articolul o data si sunt convins ca vei intelege ce am vrut sa zic, de fapt.

Eu nu am vorbit nicaieri nici despre frica, nici despre duritate. Dar ma intreb de unde ai inteles tu asta, totusi?

 

Fermitatea nu este incompatibilă cu bunătatea sau compasiunea. Dar ca să fii manager și om simultan e o realizare care ține de experiență și de maturitate. Nu poți înțelege decât dacă ai trecut prin toate etapele.

Fain articol Andrei, bravo!

 
DOINAsays:

PENTRU ZAMFIROIU

POTI ADUCE SI DOVEZI CA AI DREPTATE ? EXEMPLE, TE ROG…

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]