fbpx

Manager = antreprenor?

V-am zis cat de mult imi plac astia care sunt manageri 100%, produse ale unui sistem de invatamant obtuz, si vin sa le povesteasca altora […]

26/04/2007
1 min read

V-am zis cat de mult imi plac astia care sunt manageri 100%, produse ale unui sistem de invatamant obtuz, si vin sa le povesteasca altora despre cum sa fii un bun antreprenor? Ii ador!

Imi place naivitatea lor cand spun: “am condus multinationale…hai sa va spun cum se face o firma!” Nu spun ca unul care a facut 20 de ani management nu ar putea porni o afacere proprie. Spun doar ca nu este cea mai indicata persoana sa vorbeasca despre riscuri antreprenoriale si management pe bani putini.

Managerii se numesc asa fiindca manageriaza sisteme, sisteme care, in majoritatea cazurilor, li se dau pe tava. Adica sunt deja create. Sigur ca exista si exceptii si sigur ca managerii sunt de multe ori nevoiti sa modifice sistemele cu care lucreaza. Totusi, sa nu uitam ca exista cel putin un motiv pentru care ei nu si-au construit inca propria afacere…!

Oricum, imi permit sa fiu sceptic cu privire la capacitatea unui manager de a creea o afacere revolutionara. Pur si simplu cred ca rigoarea si disciplina care sunt atat de necesare unui bun manager, sufoca ideile, entuziasmul si nebunia ce caracterizeaza un antreprenor de succes.

*am scris aici despre tipologiile pure (antreprenor, manager, producator, integrator) si ce presupune fiecare

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 3 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

andrei, cred ca ambele sunt necesare: atat liderul/antreprenorul, cat si managerul (executiv). mi se pare mie sau tu vorbesti aici mai mult de managerul executiv (ceo)?

managerii sunt de mai multe categorii: unii sunt contabili, altii juristi, altii fac lucrurile sa se intample (executivii), strategi… etc.

cand discutam de o companie mare cred ca este critic sa ai cei mai buni manageri la locul lor. iar unul dintre manageri (de obicei ceo) poate fi si liderul organizatiei. sa te intreb ceva: intr-o societate pe actiuni cine este antreprenorul? :)

de aceea in organizatiile pe actiuni, marile corporatii, liderul este ceo-ul. acele organizatii construite de la zero de un individ chiar daca au un ceo, au si un chairman sau president – vezi microsoft, unde bill gates este chairman.

 

Ionut: clar de CEO vorbesc! De managerii de profesie, nu de cei cu skill-uri de management.

Sunt de acord ca managerii sunt foarte necesari in companiile ceva mai mari, ba chiar e posibil sa fie foarte utili si in firmele mici. Si sunt de acord si ca exista manageri cu abilitati de leadership.

Eu spuneam doar ca un manager de multinationala “nu este cea mai indicata persoana sa vorbeasca despre riscuri antreprenoriale”. A conduce un sistem, oricat de complex, si a creea un sistem de la zero inseamna cu totul altceva.

Stii si tu foarte bine ca o afacere, CEL PUTIN la inceput are nevoie de mult entuziasm, o doza de nebunie si de viziune si nu stiu daca astea sunt caracteristicile unui manager. Tu ce crezi?

 

da andrei, cand vorbim de un startup este nevoie clar de viziune, entuziasm. si sunt de acord ca acestea nu sunt caracteristici ale unui manager, ci ale unui lider si/sau ale unui antreprenor.

managerul este mai mult focalizat pe problem solving, pe sisteme… iar liderul/antreprenorul e focalizat mai mult pe idee, pe obiective, pe ce ar putea sa mearga bine.

esti fix la tinta aici :)

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]