Intenții, comportamente și autosabotaj

May 21st, 2018

De ce continuăm uneori să ne facem rău? De ce uneori decidem să fumăm, să mâncăm dulciuri sau să procrastinăm?

Versiunea text a podcastu-ului de mai sus:

                În spatele fiecărui comportament există o intenție pozitivă. Chiar și în spatele unui comportament care ne face rău există o intenție pozitivă. Și în coaching lucrez des cu persoane care vor să scape de comportamente sau obiceiuri care le fac rău.

                De fiecare dată, primul pas este să ne dăm seama și să conștientizăm care este intenția din spate. De multe ori avem inteția să facem ceva bun pentru noi și ajungem să facem ceva care în mod evident ne face rău.

                Nu mâncăm înghețată la miezul nopții cu intenția de a ne îngrășa sau fiindcă ținem neapărat să ne simțim prost a doua zi. Poate o mâncăm fiindcă ne simțim singuri sau tocmai ne-am certat cu prietenul sau prietena. Ne simțim deconectați iar mâncatul de ceva bun vine la pachet, în mintea noastră, cu sentimentul de conectare pe care poate îl aveam în copilărie când mama sau tata ne dădeau ceva bun ca să nu mai fim supărați că ne-am julit la genunchi, de exemplu.

                Nu fumăm cu intenția de a ne genera probleme de sănătate. Poate fumăm fiindcă vrem să ne calmăm și nu știm alte metode rapide de a face asta.

                În aceeași ordine de idei, nu pierdem timp pe Facebook procrastinând, cu intenția de a rata deadline-uri, ci poate fiindcă la nivel inconștient ăsta este un mod safe de a ne răzvrăti împotriva autorității, oricare ar fi acea autoritate: Aaa, trebuie să fie gata raportul ăsta până mâine dimineață? Fuck you! Nu o să fie!

                Intenția din spate, în cazul ăsta, este de a ne alinia cu noi. De a micșora distanța dintre ceea ce știm, simțim că vrem să facem și ceea ce facem defapt.

                Doar că ratarea inconștientă a deadline-urilor nu este de departe cel mai deștept mod de a manifesta această intenție. E doar un autosabotaj care ne va face viața mai grea și ne va scădea și stima de sine pe termen lung fiindcă nu suntem sinceri cu noi. Și de câte ori ne propunem conștient să renunțăm la comportament, subconștientul nostru aude altceva. Aude că vrem să renunțăm la intenție. Așa că produce acest autosabotaj.

                În spatele fiecărui comportament negativ există o intenție pozitivă. Comportamentul e prost, ne face rău și avem nevoie să-l oprim. Intenția este sinceră, este viscerală de cele mai multe ori și demnă de un comportament mai bun. Și prima întrebare este întotdeauna: Care ar putea fi intenția pozitivă din spatele acestui obicei de care îmi doresc să scap?

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *