fbpx

Ideea de om

Tot incerc sa scriu ceva de vreo 45 de minute si imi revine obsesiv in minte un citat pe care, probabil in urma destul de […]

08/04/2009
1 min read

Tot incerc sa scriu ceva de vreo 45 de minute si imi revine obsesiv in minte un citat pe care, probabil in urma destul de multelor carti citite pe tema asta, il simt foarte puternic si destul de profund. Si tot incerc sa imi dau seama ce anume din ce s-a intamplat astazi a facut sa imi revina in minte.

“La Auschwitz au murit omul si ideea de om.”

Ii apartine lui Elie Wiesel si il gasiti la inceputul cartii “Auschwitz”, scrisa de Laurence Rees.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 12 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
Alina Galsays:

In mai cand vin acasa, promit solemn ca este prima achizitie pe care o voi face!

 

Stii Andrei, “because they can”. Ma gindesc la Auschwitz, dar ma ingrozeste gandul ca in zilele noastre torturile sunt mult mai rafinate.

Nu este deajuns sa stim, sa informam. Ce facem ca sa nu se mai repete abuzurile de nici un fel? Abuzurile actuale!? “Abuzatorii” se rafineaza si stiu sa nu mai loveasca in locurile in care ramin urme vizibile.

Ca femeie ma ingrozesc stiind ca in lumea araba femeia nu reprezinta nimic. Doar o marfa. Femei umilite, mutilate… cadavre (sufletesti) de Auschwitz. Dar si copii fara copilarie, care invata razboiul de mici, invata sa fie caini, animali/animalici. Copiii de pe continentul African, copiii de la periferia marilor orase din America de Sud, copiii Romaniei noastre viitoare. Ei chiar exista. Si fiecare moment al vietii lor este un Auschwitz. Doar pentru ca strigatele lor nu sunt suficient de puternice, nu inseamna ca nu exista.

Nu este deajuns sa privim numai in trecut. Pentru ca aceleasi lucruri sunt si acum, printre noi. Doar ne autoamagim ca am evoluat.
Auschwitz a existat si pentru ca populatia germana si marile puteri politice din acea vreme au fost indiferenti si nu a vrut sa vada mai mult. Toti au acceptat tacit. Nu poti lua sute de mii de oameni in trenuri si sa ii duci … unde, de ce, ce faci cu ei? Nimeni nu a vrut sa stie cu adevarat.
Cum nici noi nu vrem sa stim de cei de acum. Nu facem nimic, indiferenti, inchisi.

Nu este mai usor de vorbit de trecut decit de prezent?

 

Buna Andrei !
Cand citesti despre ororile petrecute de-a lungul istoriei te intrebi de ce ??????
dar daca citesti Diagnosticarea karmei de S.N.Lazarev si crezi in nemurirea sufletului atunci totul devin mai clar …. nu spun ca totul este foarte clar, dar oricum daca intelegi ca tot ce ni se intampla este datorita noua si cu acordul Divinitatii ……….atunci te simti mai linistit !
am citit si eu articolultau despre Amway si mi se pare una dintre cele mai lucide pareri despre aceasta afacere !
Am fost si eu din 2002 pana in 2007 un fanatic Amway, dar datorita unei boli am redescoperit adevarata fericire !!!
IUBIREA !!!
Iti doresc tot binele din lume !!!
GOD BLESS YOU !
THE LOVE AND THE LIGHT BE WITH YOU !
eduard

 
Alina Galsays:

Cristina,
In ziua de astazi femeia isi ingreuneaza singura situatia.
La Auschwitz a fost un masacru in masa, este cu totul divers.
Femeia de astazi devine barbat. Daca continuam asa vom ajunge catusi de curand mai rau ca barbatii in materie de perversiuni. Daca pana acum majoritatea crimelor au fost facute, marea parte de barbati, catusi de curand va fi exact contrariul. Vom citi cat mai des despre “asasine” nu “asasini”. Cu siguranata, la figurativ, cuvantul “asasine” este des folosit. Mai lipseste… practica!

 

buna :)
nu am citit cartea , dar s-au spus multe si s-a vorbit mult despre Austerlitz :( insa nu acolo a murit omul sau idea de om
ideea de om moare inca din nefericire in fiecare zi .
Moare de fiecare data cand nu ne pasa .

 

Andrei,
apropos de “ideea de om”, m-am gandit la cum a reusit Hitler sa adune atatia adepti: stim ca Martin Heidegger a fost unul din cei mai importanti filozofi ai epocii sale, poate chiar cel mai important. Cartile lui sunt niste miracole ale mintii. Dar a fost un adept fanatic al lui Hitler nestiind ca omul ala a fost nebun.
Martin Heidegger, marele filozof, era dovada lui Hitler ca avea dreptate in ceea ce spunea. Acesta e un proces reciproc si un cerc vicios. Devii tot mai convins, adunand tot mai multi adepti in jurul tau si pentru ca esti tot mai convins, aduni tot mai multa lume. Fiindca Hitler mergea pe ideea ca “nu conteaza ce spui – daca e corect sau gresit – conteaza sa repeti acel lucru de foarte multe ori cu convingere.
Deci, oamenii cauta sa simta convingerea celui care vorbeste si nu adevarul enuntului.
Cel care vorbeste cu “poate” nu aduna atat de multi adepti desi are dreptate, pentru ca lumea are nevoie de acest gen de certitudini chiar daca foarte multe fenomene sunt relative.
Filozofia lui “poate” nu produce adepti, in schimb Hitler a fost urmat de acea categorie de lume care a vrut sa scape de incertitudinile cu efect de rana. Tremuri pe dinauntru fiindca nu stii ce e viata. Dar “cineva” stie, asa ca il urmezi pe acel cineva. Iar tot ce ti se cere este o credinta fanatica.

Citatul propus de tine este cutremurator daca avem in vedere abominabilele crime.
Scuze daca am iesit un pic din topic :)

 
Gtbsays:

Masacre in masa au fost si mult inainte de Auschwitz si vor continua.
Asta nu a ucis ideea de om.

Cred ca ne asemanam cumva cu pasarea Phoenix.
Omul singur alege daca moare sau nu. Si partea buna e ca poate sa renasca din propria-i cenusa.

Energiile pozitive au de o mie de ori mai multa putere decat cele negative.

Trebuie sa invatam sa iertam.
Maoritatea greselilor se comit din ignoranta.
Le acordam prea multa putere acestor masacre, omul nu poate fi distrus asa de usor.

Paste fericit, multa pace va doresc tuturor!

 
Gtbsays:

imi cer scuze pentru pleonasm, graba strica multe.

imi permit sa va recomand Ravensbruck – Germaine Tillion

 
clement octaviansays:

omul: aceasta fascinatie ce insumeaza plictiseala de a fi cu euforia de a nu fi…ne deranjeaza teribil ceva anume si_l acceptam:nu avem ce face;asta e lumea.suntem aprinsi dintr-un foc de paie,inventam religii si traim mereu de cealalta parte a baricadei.primim, cine stie,meritat, “darul” inconsecventei noastre de a fi si de a nu fi:curajosi in lasitate si lasi in convingeri. stiu sunt doar vorbe… gandeste insa omule la aceste rachete sol-aer-sol la aceste insule de rai si de infern.fascinatia de a crede intr-o lume si de a trai in alta.nimic nu e etern.nimic.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]