Am vorbit ieri la Women on Web despre “Ce le lipseste femeilor pentru a fi buni antreprenori?” (multumesc Cristi pentru invitatie). In sala erau cam 100 de femei. Totusi, iata, sunt aici si pot sa scriu, ceea ce reprezinta un succes. Am vrut sa pun si in scris lucrurile despre care am vorbit ieri. Mi se par importante.
Am crezut mult timp ca cea mai mare nevoie a noastra este fericirea. Ca toti cautam, de fapt, acelasi lucru, chiar daca avem definitii diferite. Pana cand, intr-o zi, un om cu multa experienta in coaching si psihoterapie mi-a aratat ca greseam. Nu fericire vrem. Vrem siguranta. Siguranta este cea mai profunda nevoie pe care o avem cu totii. Ca exercitiu pe care va invit sa il faceti singuri, alegeti orice nevoie pe care simtiti ca o aveti acum si intrebati-va “de ce?” pana cand ramaneti fara raspuns. Vreti mancare? Aveti nevoie de dragoste? De ce? De ce acum si nu maine? De ce mergeti la munca? Ca sa ce? Ca sa fiti siguri ca…? Fiindca altfel nu ati avea siguranta ca….?
Cea mai puternica nevoie este nevoia de siguranta. Se manifesta diferit la fiecare, insa toti o avem. Alegi sa te angajezi fiindca ti se pare “mai sigur”, mai putin riscant, ca iti da stabilitate. Pe partea cealalta, unii dintre noi aleg antreprenoriatul din aceeasi nevoie de siguranta. Vreau sa fiu sigur ca voi putea face toata viata ce vreau eu si nu ce vor altii. Vreau sa fiu cat mai sigur ca voi fi liber. Si tot asa. Sunt tipuri diferite de siguranta.
Am fost invatati ca dintre barbati si femei, femeile sunt mai slabe, ca trebuie protejate. Si acum cateva mii de ani, asa si era. Barbatii vanau si ei erau cei ce se bateau cu ursul atunci cand ataca pestera. Problema este ca, intre timp, societatea s-a schimbat. Am evoluat. Ursul nu prea mai ataca oamenii, au aparut orasele, “ne-am civilizat” si avem alte pericole, de alta natura. Insa in mintea noastra, in vocabularul nostru, in mentalul societatii, lucrurile aproape ca au ramas neschimbate: femeile sunt vazute ca fiind mai slabe decat barbatii. Adica mai slabe decat 90% dintre oamenii pe care ii vor intalni in lumea business, la nivel inalt.
In subconstientul multora (nu tuturor femeilor!) ele inca pornesc dintr-o pozitie de inferioritate. Iar ca viitor antreprenor, cand ai o credinta ca asta, esti mort! Nu ai nicio sansa sa reusesti, nici macar una.
In online (ca si in alte industrii, probabil) avem o mare limitare. Status quo-ul pe care nu indraznim sa il contestam. Ne uitam la lucrurile din jur, vedem bazele unui sistem construit de altii si nu ne intrebam nicio secunda daca nu cumva ar fi putut fi mai bine facut. Il luam de-a gata si ne intrebam doar ce putem construi pe el. Il luam de-a gata fiindca e mai usor dar, mai ales, fiindca E MAI SIGUR.
Generalizand (fiindca avem nevoie de asta!), femeile fac acelasi lucru. Si aici gresesc. Incearca sa intre intr-o lume a business-ului invatand sa lupte cu armele pe care le-au inventat barbatii. Barbati care au un trecut in care vanau si se luptau cu ursi, deci este absolut normal ca business-ul sa iasa o jungla si un razboi. E modul in care ei au stiut sa faca lucrurile!
Solutia? Stergeti totul cu buretele si luat-o de la inceput.Da, antreprenoriatul e in multe cazuri razboi, e in multe cazuri jungla, e greu. Dar nu trebuie sa fie asa! Antreprenoriatul este interactiune umana la cel mai puternic nivel posibil. Presupune sa iti pese de oameni, nu sa fii cat mai bun la a ii calca in picioare. Presupune ca mai intai sa iti permiti sa simti, ca abia apoi sa poti sa gandesti. Si oricat ne-am stradui noi, la lucrurile astea femeile vor fi intotdeauna mai bune decat barbatii.
Uitati-va in jur, in lumea de business si antreprenoriat. Vedeti lucruri care vi se pare ca nu functioneaza cum trebuie? Well, incepeti ceva si fiti convinse ca aproape sigur voi le veti face diferit decat barbatii. Si asta e bine.
sursa poza: refresh.ro
Si pana la urma siguranta tot o forma de fericire e. Oricum, articolul asta mi-a adus aminte de-o zicala amuzanta: “Femeia care vrea sa fie egala cu barbatul n-are ambitie.” :)
Boooon, sa le iau pe rand:
– “Cea mai puternica nevoie este nevoia de siguranta”
Nu sunt convinsa ca asta e raspunsul final, poti aplica acelasi procedeu logic ca sa ajungi la concluzia lui Freud, ca totul e determinat de impulsurile sexuale (si sublimarea lor), sau a lui Adler, ca totul e determinat de nevoia de putere si complexele de inferioritate/superioritate. Cine are dreptate? Nu stiu, ma mai gandesc :))
– “ele inca pornesc dintr-o pozitie de inferioritate. Iar ca viitor antreprenor, cand ai o credinta ca asta, esti mort! Nu ai nicio sansa sa reusesti, nici macar una”
Mai toti oamenii cu care am vorbit sau despre care am citit au pornit dintr-o pozitie de inferioritate, oarecum speriati ca nu sunt in stare, ca nu vor reusi, ca nu-s suficient de buni, ca restul lumii se va prinde ca sunt impostori… Cel putin complexul impostorului l-am intalnit aproape in orice reusita (sau mi-a sarit mie in ochi). Diferenta ar fi ca unii merg mai departe in ciuda lui, altii nu.
Geea: te-am enervat si pe tine? :)
cu punctul 2 sunt de acord, e discutabil. La 1 insa nu mi se pare la fel de discutabil. Insa vorbim noi cand ne vedem :))
Nu, sunt zen de cateva zile. :))
Si apoi polemicile sunt sanatoase, mai fac neuronii gimnastica. Ar fi plictisitor sa fim toti de acord, nu crezi? :P
:) Vin si eu cu comentarii.
Nevoia de siguranta este una dintre nevoi. Imi amintesc de Maslow si de piramida lui.
“In online (ca si in alte industrii, probabil) avem o mare limitare. Status quo-ul pe care nu indraznim sa il contestam. Ne uitam la lucrurile din jur, vedem bazele unui sistem construit de altii si nu ne intrebam nicio secunda daca nu cumva ar fi putut fi mai bine facut. Il luam de-a gata si ne intrebam doar ce putem construi pe el. Il luam de-a gata fiindca e mai usor dar, mai ales, fiindca E MAI SIGUR.”
Dupa parerea mea, este vorba de oportunism si il intalnim peste tot; sunt rari oamenii care fac ceva nou, din mai multe motive – trebuie in primul rand sa fie capabili de asta si mai trebuie sa-si permita lipsa de eficienta si de rentabilitate pe termen aprox. scurt care vine la pachet…
Aladdin, Geea: multumesc de comentariu, in primul rand. Ma bucur ca putem discuta, mi se pare ca avantajul principal al unui blog este fix asta. Nu conteaza atat de mult articolele pe care le publica autorul, conteaza discutiile care se construiesc pe baza lui. :)
Aladdin: nu as vrea sa intru acum intr-o discutie despre Oportunism, desi ai mare dreptate. E un subiect ceva mai vast, am sa il deschid separat. In ceea ce priveste piramida nevoilor, eu am spus in cadrul conferintei (cu asta am inceput) ca intr-adevar au existat oameni cum e Maslow care m-ar fi contrazis. Mie mi se pare foarte discutabile piramida lui. :)
Nu ma intelege gresit, eu o folosesc in munca de zi cu zi, nu ii neg valoarea. Doar ca, teoretic, putem lua multe dintre nevoile de acolo si sa le reducem la nevoia de siguranta. Incearca! :)
Ce ciudat, ce bizar, ce coincidenta!! (Cantatrice chauve, a lui Ionescu :p)
si eu spuneam chestia asta cu nevoia de siguranta=main drive, pe 13 octombrie. http://vulupe.com/2010/10/13/despre-munca-continuare/#comment-1677
am si eu o intrebare. dupa parerea ta, cat din succesul unui antreprenor este selling skills?
Johnesy: din pacate, skill-urile de vanzare conteaza enorm. Spun “din pacate” fiindca foarte putini le au. Insa conteaza foarte mult chiar si inainte de a incepe sa iti vinzi produsele, in faza in care trebuie sa convingi pe altii ca ideea ta chiar valoreaza ceva, ca tu esti in stare sa faci ceva etc. E complicat, nu e usor. Insa asta face lucrurile interesante si frumoase. In antreprenoriat un lucru e cert: nu te plictisesti. :)
Dupa ce am citit titlul, ma pregateam sa scriu an angry comment. Totusi, citind articolul m-am mai calmat. Cam ai dreptate, in multe privinte; si m-ai facut sa ma gandesc daca siguranta este, intr-adevar, ceea ce cautam cu totii-e posibil sa fie (cred ca o sa ma gandesc la asta cateva zile bune de acum inainte).
Titlul insa nu imi place deloc. It’s offensive! (unless e anume pus pentru a starni o reactie…)
Eu cunosc exemple de femei foarte buni antreprenori. Nu cred ca exista vreo diferenta intre “femei antreprenor” si “barbati antreprenor”, poate exista dar in nici un caz nu se poate generaliza. Sau e doar aparenta.
Femeile sunt in inferioritate pentru ca se percep ca fiind in inferioritate. Uite un citat dintr-un studiu interesant:
“When players were unaware of the sex of opponent (control condition), females played approximately as well as males. When the gender stereotype was activated (experimental condition), women showed a drastic performance drop, but only when they were aware that they were playing against a male opponent. When they (falsely) believed to be playing against a woman, they performed as well as their male opponents. In addition, our findings suggest that women show lower chess-specific self-esteem and a weaker promotion focus, which are predictive of poorer chess performance.
Source: “Checkmate? The role of gender stereotypes in the ultimate intellectual sport” from European Journal of Social Psychology, Volume 38 Issue 2, Pages 231 – 245″
Oricum nu am nici o indoiala ca viitorul le apartine. Calitatile specifice lor precum empatia, abilitatile excelente de comunicare si caracterul pasnic sunt si o sa fie la mare cautare. Cele specifice barbatilor ca de exemplu forta fizica, orientarea in spatiu si agresivitatea nu prea mai sunt necesare. Iar viitorul asta nu e departe deloc. Ma uitam deunazi la Mad Men si ma miram cat s-a schimbat atitudinea fata de femei in numai jumatate de secol. Fara discutie acesta e un lucru bun. Mai putin testosteron, agresivitate, orgoliu si mai multa intelegere pentru semeni.
@sintetic
Mad Man?!? wtf
:)
oricum,eu sunt curioasa de unde stii asa sigur ce va fi util in viitor, have you seen it? si, daca da, unde/cum.
si de unde stii cum vor evolua barbatii in timpul asta? nici ei nu sunt o constanta, ba chiar s-au schimbat foarte mult :)
Referitor la pseudoconflictul dintre “nevoia de siguranta” din articol si replica Geei (sau a lui Geea) din comentariu “impulsul sexual […] determinat de nevoia de putere” –
eu am observat ca oamenii sunt succesiv statornici (au obsesii, marote, obiceiuri, cochetarii) si schimbatori, iar nevoile de putere si de siguranta se regasesc in cele doua substantive mentionate de mine. Banuiesc ca explicatia e mai complexa decat spunem noi in 2-3 fraze, dar ma opresc aici deocamdata.
Salut Andrei,
Te invit la Conferinta Anuala a SEEPEA – Asociatia Fondurilor de Private Equity si Venture Capital din regiune pe 10 nov, la Novotel pentru a raspunde la o alta intrebare – cum sa atragi finantare de la fondurile de private equity. :) Fondurile pot fi uneori singura optiune de finantare pentru antreprenori sau cea care are si flexibilitatea si knowhow-ul sa ajute afacerile sa urce trepte, mai repede. Anne Habiby de la Harvard va fi main speaker. Este un entrepreneurship evanghelist si a fondat cu Michael Porter “AllWorld”, o organizatie care sustine antreprenori din tarile emergente. Vei gasi aici agenda evenimentului http://www.seepea.org/knowlege/4_conference.html . Te rog vorbeste-le si prietenilor tai. Sunt foarte putine ocazii sa intalniti fonduri, dar si antreprenori care sa impartaseasca pe indelete povestea lor despre cum au evoluat prin private equity. Da-mi te rog un semn. Numai bine! R
Un subiect interesant! Nevoia de siguranta insa, este numai una dintre nevoi, subconstient lucreaza, impotriva sau in favoarea ta, depinde daca o ai sau nu (siguranta) insa cred ca ai limitat foarte mult lucrurile rezumandu-te doar la aceasta nevoie! Exista, este destul de importanta dar nu singura!
La argumentul cu buretele, subscriu cu tarie si incredere! Tot ce exista in jurul nostru este facut de oameni, pentru oameni, si nu inseamna ca exista un singur mod de a realiza un lucru, am evolua mult mai rapid daca nu am mai fi oportunisti si am incerca fiecare dintre noi sa inovam mai mult, macar in domeniile aflate la o intindere de brat de noi!