fbpx

Ce inseamna empatie?

Daca ne luam dupa Wikipedia empatia poate fi definita ca abilitatea de a recunoaste, percepe si a simti direct emotiile celorlalte persoane. Vag si incomplet. […]

22/10/2007
3 min read

Daca ne luam dupa Wikipedia empatia poate fi definita ca abilitatea de a recunoaste, percepe si a simti direct emotiile celorlalte persoane. Vag si incomplet. Tot acolo mai gasiti ca empatia e capacitatea de a te pune in pielea celuilalt (“put oneself into another’s shoes”) sau “un fel de rezonanta emotionala”. In continuare incomplet.

Ce inseamna empatie?

In primul rand, o persoana empatica poate identifica usor emotiile celorlalti iar aici ma refer, evident, la emotiile latente, care nu sunt exprimate. Oricine isi poate face o idee despre cum se simte un om care plange dar putini reusesc sa identifice faptul ca o persoana sufera atunci cand acea persoana face tot posibilul sa nu o arate, ascunzandu-se dupa o masca. Oamenii empatici vad dincolo de masti, cu usurinta.

Ei fac insa mai mult decat a identifica automat ceea ce simt persoanele din jurul lor; au si capacitatea de a isi imagina foarte exact cum trebuie sa se simta persoana respectiva chiar daca ei nu au trecut niciodata prin exact aceeasi situatie.

Deasemenea, empatia ii ajuta pe oameni sa citeasca mai usor limbajul corpului sau sa vada acele sclipiri in ochii oamenilor. Datorita acestei intelegeri a firii umane de care sunt capabili, oamenii empatici sunt de obicei intelegatori cu cei din jur si dau dovada de compasiune.

Cum recunosti un om empatic?

E cald si afectuos, nu se simte stanjenit sau incurcat atunci cand te vede plangand si nu are o problema cu a plange el insusi. Deasemenea, recunoaste cu usurinta ca si el are sentimente puternice si greu de controlat si iti impartaseste o parte dintre ele. Are incredere in tine si in faptul ca poti depasi situatiile dificile prin care treci si iti aduce aminte de punctele tale tari atunci cand tu uiti ca le ai.

Inca un lucru pe care empaticii il fac de obicei este acela ca incearca sa inteleaga ce inseamna un anumit lucru pentru tine chiar daca a se gandi la acel lucru ii face pe ei sa sufere

Partile proaste ale empatiei

Da, din pacate, exista si astfel de parti. E si motivul principal pentru care am ales sa scriu despre empatie. Lumea isi imagineaza ca totul e roz, ca oamenii empatici beneficiaza de niste bonus-uri pe care ceilalti nu le au si atat, ceea ce e fals. Partile bune ale empatiei vin la pachet si cu altele, mai putin bune.

Oamenii empatici sunt in general persoane care gandesc mult, carora le place sa rezolve probleme si merg in general pe ideea ca acolo unde a aparut problema se afla si raspunsul, rezolvarea acelei probleme. Sunt cei care nu adorm noaptea pana cand nu gasesc raspunsul la o intrebare ce ii macina. Iar de multe ori, problemele la care se gandesc nici macar nu sunt ale lor.

In plus, a arde la o intensitate atat de mare incat sa empatizezi cu o alta persoana, sa te auto-depasesti continuu incercand sa te transpui in starea respectiva si, mai apoi, sa faci eforturi pentru a gasi o solutie de a alina suferinta celuilalt, e mult mai complicat chiar decat suna si putin probabil sa se intample fara sa lase urme.

Empaticii se consuma mai repede decat oamenii obisnuiti si de multe ori functioneaza ca un burete: absorb din emotiile celorlalti ceea ce ii ajuta sa inteleaga si sa se puna in locul acelor persoane insa, in momentul in care interactiunea s-a incheiat, in loc sa renunte la tot ce au absorbit, pastreaza in ei o parte din acele emotii.

***Alte articole ce au legatura cu empatia si cu inteligenta emotionala:
IQ + EQ + SQ
Teoria inteligentelor multiple (Gardner)
3 inteligente necesare unui leader

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 96 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

parinte super protector… vezi analiza tranzactionala…

oricum incheierea gresita. pt o comunicare eficace empatie este strict necesara

 
Ionut Ciureasays:

Empatia este foarte utila in vanzari si in toate profesiile unde comunicarea eficienta cu alti oameni este absolut esentiala.

Empatia se vede in scrisul de mana (cu Analiza Grafologica) si in metaprograme (cu LAB Profile). Se vede si din body language/limbajul corpului/trupului (cum vreti sa-l numiti).

Detalii despre subiect voi scrie si eu :P

 
cristianasays:

Ma bucur ca ai abordat acest subiect.Cred ca prin NLP iti poti controla foarte bine emotiile.Asta urmaresc si eu.Mi se intampla des sa ma implic in intelegerea unei probleme incat ma simt “inauntru”chiar daca nu e a mea.Ma simt ca un burete..cum ai spus si tu..vreau sa invat sa ma protejez ,sa ma detasez si sa evit “vampirii emotionali”.
De abia astept detalii despre empatie si despre coordonarea emotiilor astfel incat sa poti mentine echilibrul.

 

Ce inseamna a fi empatic ( din punct de vedere comercial, fata de un prospect)?
Este sa intelegi motivatiile ( emotionale si neemotionale ) ale unui prospect de a cumpara un serviciu sau un produs concurent serviciului/produselor tale.

 

Corect, Hrisant. E important de inteles ca a fi empatic nu inseamna neaparat a face tot posibilul ca celalalt sa se simta bine, ci inseamna a incerca in primul rand sa il intelegi pe el si sa intelegi ce simte.

In business lumea fuge de cuvantul “empatie”, li se pare ca e o trasatura ce nu se potriveste cu mediul dur al afacerilor. Cam gresit.

 
cristianasays:

Empatia inseamna sa-l simti pe celalalt.Sa simti cand e suparat chiar daca se manifesta zgomotos,sa te pui in locul lui ca om si apoi ca observator.Ideea e sa nu ramai acolo,sa te mentii in starea observatorului:situatia bicicleta,doi oameni vorbesc tu si el,iar al treilea esti tu observator de sus,privesti conversatia obiectiv fara sa mai raportezi totul la tine.Ca sa nu devii “emotional pin cushion”,un rezervor de apa care retine toate sentimentele celorlalti trebuie sa inveti sa te detasezi emotional dar nu sa devii nesimtit,adica inchis.Cred ca empatia este necesara in toate domeniile.Trebuie doar sa stim cum sa o folosim astfel incat sa solutionam problema celuilalt ,sa-i gasim cauza dar si sa ne retragem implicarea excesiva pentru a impiedica subiectivismul.

 
Andreeasays:

mai exista oameni empatici pe lumea asta?o lume brutala in cuvinte,gesturi si gandiri…empatia , o mare calitate dar prea rara dupa parerea mea.

 
octavsays:

sa stii ca poti observa sentimentele celorlalti si fiind detasat, nu trebuie sa plangi cu ei laolalta neaparat ca sa fii empatic

 

Perfect de acord, Octav. A fi empatic nu inseamna in niciun caz “sa plangi cu ei laolalta”. Mai mult decat atat, a fi empatic nu inseamna intotdeauna a fi de acord cu celalalt si a ii spune ca il intelegi.

 
cristianasays:

Daca nu-l intelegi cum te pui in pantofii lui?

 

atentie! era vorba de “a ii spune ca il intelegi” nu de “a il intelege”. E o diferenta mare. Poti intelege pe cineva si totusi sa nu fii de acord cu ceea ce face.

 
cristianasays:

Da ,asta am vrut sa zic,il intelegi nu esti de acord cu el dar iti dai seama care-i cauza de la care a ajuns asa.

 
perasays:

Dragut articol. Mai pot sa iti spun cateva parti si mai
” intunecate” ale empatiei :)

-Capacitatea de a minti foarte frumos
-Capacitatea de a manipula oamenii prin sentimentul de vina,
-Capacitatea de a patrunde in lumea lor interioara si de a se folosi de sentimentele oamenilor pentru a le influenta comportamentul

Si mai sunt destule …dar mi-e lene sa ma gandesc acum

pe curand

 
christinesays:

in ciuda exlicatiei de mai sus consider ca nu poti sa intelegi o emotie pe deplin ori situatie daca tu la randul tau nu ai trai o candva

 
Traian Patileasays:

mai eu sunt un simplu student la politehnik si dupa umila mea parere cred k nu exista o persoana empatica, adik sa aiba anumite abilitati “ca bonus” pe care numai unii le au; in lumea mea (familie, prieteni, colegi) termenul capata mai mult valentele unei emotii pe care fiecare din noi o traieste cateodata fiecare din noi; va rog sa ma corectati dak gresesc

 

Nu e vorba de abilitati pe care doar unii le au doar ca unii sunt insa mai empatici decat altii. Nu e vorba doar de existenta unor emotii. In cazul lor ai dreptate, toti le avem la un moment dat. E vorba de cat de des se intampla asta si cu ce intensitate.

 

pera a zis mai sus, referitor la empatie:

“Capacitatea de a minti foarte frumos
-Capacitatea de a manipula oamenii prin sentimentul de vina,
-Capacitatea de a patrunde in lumea lor interioara si de a se folosi de sentimentele oamenilor pentru a le influenta comportamentul”

Părerea mea este că un empatic, nu este un escroc.
El intră cu sinceritate în pielea celuilalt, îl înţelege, îl crede şi, aşa cum s-a definit corect mai sus, caută şi noaptea să îi rezolve problemele.
Nu se va scula dimineaţa să îl mintă şi manipuleze.

 
Ralucasays:

Andrei ,
nici unul din comentatorii de mai suns nu sunt persoanele empatice despre care ai comentat foarte ,foarte pertinent si adevarat .

Si bravo lor , se poate spune ! ca nu sunt empatici adevarati .

Insa esti atat de abil si inteligent incat …..ajunge nu-mi doresc antipatia nimanui de aici !

 
Traian Patileasays:

raluca, dupa tine a fi empatic e un lucru rau?

 

bineinteles ca exista parti proaste ale empatiei si sunt sigura ca mai sunt printre noi oameni empatici lasand la o parte,desigur, omul-masca,sarac in lumea lui,bogat poate din punct de vedere material,clovnul ala care vine gata ambalat in ipocrizie si arata lacrimi de crocodil in semn de compasiune sau arunca un teatral « te inteleg ».

 
Costel Dinusays:

Da, definitia de mai sus a empatiei este corecta, aceste insusiri le au empaticii.Este bine , este rau sa fii empatic? Chiar in lumea asta dura in care traim este bine ca ai aceasta calitate. Va spun ca un empatic chiar intelege si traieste necazul, tristetea, emotiile celuilalt

 
Teodorescu Luminitasays:

Nu stiu ce sa zic oare empatia este un lucru atat de rau din puctul de vedere al unora? eu sunt empatica acum vreo cativa ani buni imi facea rau si partea cea mai interesanta era ca anumite persoane emana energie negativa si findca nu puteam sa ma controlez lesinam daca nu plecam imediat din preajma lor, apoi am inceput sa ma controlez chiar foarte bine si acum daca vreau ma implic daca nu ma detasez , dar un singur lucru ma sperie si de cele mai multe ori nu-i chiar placut le citesc gandurile, una vorbesc alta gandesc chiar daca sunt implicata chiar daca nu …asta cum se mai numeste?

 
Costel Dinusays:

Ipocrizie, fatarnicie asa se numeste.Parerea mea este ca empatia este aproape ca naivitatea .De multye ori auzim expresia “esti naiv ” da r nu este un lucru rau sa fii naiv si daca ne uitam la copii, o sa intelegem acest lucru.Nu este rau sa fii empatic sau naiv dar este greu ptr. cei ce poseda aceste calitati

 

Ce articol frumos si cat de real ai expus totul! Am avut senzatia ca te-ai inspirat din vreun tratat in domeniu; si chiar nu conteaza fiindca incantarea obtinuta la lectura este maxima.
@Pentru cei care n-au inteles: “Exista oameni fara nicio vocatie deosebita care stiu sa pretuiasca si sa admire; acest simplu fapt ii salveaza de la mediocritate. In schimb, mediocritatea autentica nu-i iarta geniului ca se deosebeste de ea. Si atunci il declara anormal.” Octavian Paler

 

Andrei, eu n-am citit carti despre empatie; eu traiesc …Cartile spun bine :P (sunt modesta, nu ? of,of :D)

 
florsays:

de ce nu va tineti gura daca nu stiti cu adevarat despre ce e vorba??? la dracu!! ce fel de oameni sunteti sa judecati ceva ce nu traiti? cel care a scris mai sus

“-Capacitatea de a minti foarte frumos
-Capacitatea de a manipula oamenii prin sentimentul de vina,
-Capacitatea de a patrunde in lumea lor interioara si de a se folosi de sentimentele oamenilor pentru a le influenta comportamentul”

avea dreptate cumva; totusi aici depinde de ce intentii are empaticul.
mai bn nu comentezi daca nu traiesti asa ceva!!! simte-te wah!!eu nu mi-as descrie sentimentele si trairile pe un site ca apoi sa citeasca si sa comenteze tot prostul care e total paralel cu empatia.

cei care sunt empatici ar trebui sa isi gaseasca un ajutator sau un indrumator( eu am ales psihologul) deoarece sunt momente in care ai vrea sa nu iti pese de ce simte celalalt si totusi iti pasa si chestia asta te distruge.sunt foarte multe de spus aici…si numai cine e empatic poate intelege foarte bine

 
Traiansays:

Cred ca “flor” ori e prea mic ori e stresat…

 
florsays:

cred ca flor a vrut sa isi exprime punctul de vedere…comentariile se discuta in privat;)

 
julsays:

flor are dreptate referitor la acele momente dificile, cand iti vine sa te bati ca iti pasa de ala de langa tine …poate, ajungi sa suferi mai mult ca el

empatia nu are nici o legatura cu naivitatea si nici cu manipularea oamenilor…mai cititi va rog si apoi comentati…

 
Cipriansays:

“momente in care ai vrea sa nu iti pese de ce simte celalalt si totusi iti pasa si chestia asta te distruge” sun momente de panica, si toti stim ca chiar daca incerci sa fugi de probleme, problemele oricum vor veni la tine, si daca ti-a fost menit sa te implici intr-o situatie, fa-o, empatic sau nu.

Multi au vorbit aici de business, merceologie, dar la persoanele in doliu (sub orice forma, pentru ca stim ca si atunci cind omul se cearta cu un prieten apropiat trece printr-o perioada de doliu), sau cei ce au o boala incurabila, sau fie oricare alta boala, oameni care au nevoie de un sprijin citusi de mic.

Oameni sunt lucruri mult mai importante decit banii in lumea aceasta. Si poate ca as fi ceva bun la acordarea sfaturilor, si o fac doar din motiv ca eu nu pot sa imi urmez propriile sfaturi, deci poate cumva reusesc sa conving pe altcineva.

 
Gabriellsays:

de la Ce inseamna empatie pana la Cum recunosti un om empatic sunt de acord, si totus nu e complet nici asa… insa cu celelalte nu sunt de acord… empatia este o calitate psiholigica, mai bine spus parapsihologica, care poate sa obtina orice om, de fap este in latent in orice om, ca orice alta calitate. cei care obtin aceasta calitate nu inseamna neaparat ca le au si celelalte calitati, daca un om care e in stare sa foloseasca empatia, dar nu cu intelepciune, acel om va suferi mereu. vei suferi absorbind suferinta celorlalti doar daca nu cunosti secretul compasiunii unui on credincios… caci prin compasiune poti sa absorbi suferinta celorlalti insa nu o lasi la tine ci o trimiti lui D-zeu, astfel si solutia problemelor apar repede si sunt practice. si daca ai empatie dar nu ai iubire, si credema ca e posibil, atunci vei simti clar problema celuilalt dar nu te va atinge.

 
Gabriellsays:

prin cat mai multe experiente emotionale trece un om(care sunt reactii la situatii de viata placute sau mai putin placute), cu atat mai larga posibilitate are sa empatizeze si cu ceilalti,fiindca cel care empatizeaza o interpreteaza trairile celuilalt prin prizma proopriului eu, doar cel cu un nivel evoluat, care poate sa ridice nivelul de constiinta la nivel supramental, poate trai empatia in stare de martor, detasat in mod obiectiv… empatia tine si de intuitie, cu cat mai dezvolta este intuitia persoanei care empatizeaza cu atat mai corect va simti adevarata traire a celuilalt… a empatiza cu celalalt se petrece si in cazul in care celalalt traieste stari de fericire (benefice,pozitive) nu doar cand traieste tristete, suferinta (negative) eu aici am citit doar de cele care provoaca suferinta…

 
Gabriellsays:

nu vreau sa te super dar simt sa continui comentariul meu…poate imi esti simpatic cine stie? si inca nu constientizez… sunt multe teorii si definitii despre empatie pe care le gasesti in carti de psihologie, dar nu ma satisface cu adevarat…este ceva mult dincolo de aceste definitii, de fapt si acest fenomen psihic la fel ca si celelalte este nevoit sa treaca printro transformare evolutiva, care depinde si de evolutia persoanei care le experimenteaza… insa imagineaza ca ai dezvoltat in tine aceasta calitate, insa te intalnesti cu un om care poate sasi controleze emotiile, starile interioare cu o forta mentala intr-o maniera incat nu expune pe expresia fetei si nici in privirea lui nu se observa ce traieste cu adevarat… adica numai este valabil teoria psihologica a empatiei, aici depasirea superficialitatii este obligatoriu ca sa reusesti sa empatizezi. si un om simplu care abea intelege emotiile prorii, nu prea are sanse sa reuseasca. am o intuitie cum se ajunge la empatie profunda… aici intra de fapt ideea ca empatia este un fenomen parapsihologic, fiindca este un fenomen care a fost candva dar a involuat ca si capasitate din cauza evolutiei tehnologice ale umanitatii, cum a involuat si telepatia, sau clarviziunea. cu ajutorul legii rezonantei poti sa intri in legatura cu vibratiile acelor enrgii care sunt emanate de emotiile unei persoane, cu care doresti sa empatizezi, si aici este necesar de legatura sufleteasca si iubire… daca ai parere mai precisa, si mai bine expusa despre aceasta tema, te rog sa o faci, ca eu nu sunt profesionista in acest subiect si caut raspuns in legatura cu empatia. mersi

 
liquidquakesays:

Gabriell cu doi de “ll” eu propun sa iti faci un blog sau poate ca ai. Pentru ca se pare ca ai multe de comunicat.

 
Gabriellsays:

acesta e numele meu, asa o am in buletin, asa am fost botezata, pe ungureste asa se scrie corect. mersi pt sfatul tau cu blog, dar momentan sunt pe cale de a studia si de fapt eu mai mult cu autor asi dori sa conversez, dar se pare ca nu e posibil…

 

Un articol reusit si la obiect e tot ce pot spune..
Citind randurile acestea despre empatie pot spune ca dreptatea e de partea ta in procent de 99% deoarece eu am calitatea de a fi empatic si m-am regasit in tot ceea ce ai scris cu avantaje si dezavantaje.
Oricum Empatia este o calitate de care beneficiez de ea 100%

Paul Florea

 
Elenasays:

Am si eu o intrebare…sper sa nu deranjez pe nimeni :D am citit articolul si comentariile, am aflat mai multe despre mine, chiar nu-mi dadeam seama de aceste lucruri, chiar astazi mi s-a intamplat ceva ciudat, de dimineata colegele mele au spus toate ca sunt racite si se vedea, sursa virusului era chiar in fata mea, ciudat a fost ca eu nu aveam nimic, racesc foarte greu, pe la ora 12 a venit o alta colega care intarziase pentru ca i-a fost rau din cauza racelii, stiam asta, cum a intrat si a inceput sa vorbeasca si sa spuna cum se simte m-a luat durerea de cap si a inceput sa-mi creasca temperatura, ba chiar incepusem sa vorbesc ca ea (cum vorbeste un om racit) de fiecare data cand explica cum se simte mie imi era si mai rau, i-am spus sa nu mai imi descrie ce simte pt ca imi este rau si apoi a inceput sa spuna ca ei ii place ca e racita si ca se simte bine, am inceput sa-mi revin, in mod clar nu sunt racita, intreabarea e : are vreo legatura intamplarea aceasta cu empatia? poate ca voi fi caraghioasa, asta e, daca nu mi se intampla asta azi nu as fi cautat vreo informatie despre empatie, dar internetul mi-a fost mai la indemana, daca stie cineva raspunsul, sa-mi spuna si mie. Multumesc.

 
Cipriansays:

@Elena, ceea ce tie ti sa intimplat deja ar fi o empatie la nivel fizic, nu e ceva straniu se intimpla la mai multi, am si eu cazuri cind simt nu emotiile ci doar durerea (in cazul in care ea exista), sau discomfortul, spre exemplu pe care il creeaza unele haine, mai ales la nivelul gitului, cind simti ca sufoci. Si la fel am avut si eu un caz cu ridicarea temperaturii, doar ca eu nu intelegeam care era sursa de la care eu primesc aceasta energie… a trebuit sa ma invat sa filtrez doar ceea ce pot suporta sa absorb. Stiu ca deja ceea ce eu vorbesc devine ceva straniu si stupid, dar asa este, si sunt bucuros ca intr-un oarecare fel pot ajuta oamenii la un nivel anumit. Si by the way, Elena, din aceeasi cauza am inceput si eu sa caut pe net despre empatie, si articolul acesta a fost foarte ajutator.

 
Elenasays:

Multumesc Ciprian, o sa mai studiez problema, intre timp mi-am adus aminte de un alt eveniment asemanator pe care nu l-am bagat in seama. Cu siguranta mi-a folosit acest articol si ceea ce mi-ai spus.

 
elenasays:

Buna Andrei! Eu sunt alta Elena(Eli) si tocmai am facut cunostinta cu blogul tau .Pacat ca il descopar abia acum! E minunat! Articolul pe care tocmai l-am citit mi-a mers direct la inima! Si eu sunt o persoana empatica asa ca iti vorbesc din experienta.E minunat sa fi empatic esti o adevarata binecuvantare pentru cei din jur .Pentru ca vezi oamenii cu mult mai multa usurinta”din punctul lor de vedere” si reusesti sa relationezi mult mai eficace cu fiecare.Felicitari pentru articol si pentru blog.Succes in tot ceea ce faci (pe asta am imprumutat-o de la Ovidiu Miron-mersi Ovidiu)!

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]