fbpx

Blogosfera e prea mica

Din cand in cand imi aduc aminte ca activez in “industrie” si, in concluzie, e foarte posibil ca uneori sa fiu un pic subiectiv in […]

25/06/2007
2 min read

Din cand in cand imi aduc aminte ca activez in “industrie” si, in concluzie, e foarte posibil ca uneori sa fiu un pic subiectiv in ceea ce priveste internetul. Am avut o discutie cu Dana zilele trecute si mi-am adus aminte de un post citit pe NicheGeek (care, apropo, e un blog foarte tare). Citez:

I forget that most people in the world — including most people in America — are absolutely clueless about the way capitalism works on the Web. They think becoming an entrepreneur maybe means you’re going to travel a bit in France over the summer.

The advice I’ve been ignoring is something I urge all marketers to do on a regular basis — get outside of your narrow lifestyle box, and stay connected to the “other” people you share Earth-space with. Like the people who populate your customer lists, for example.

Closed systems generate bad advice.

Si exact asta mi se intampla mie din cand in cand. Imi propun sa fiu mai atent si mai putin subiectiv, desi cred atat de tare in internetul romanesc incat imi dau seama ca nu va fi usor. Sunt insa convins ca aceeasi greseala o fac multi dintre cei ce activeaza in mediul online. Iar blogosfera e un exemplu bun de fenomen care pare imens din interior si totusi sunt atat de multi romani cu acces la internet care habar n-au ca blogurile exista.

Aici e usor sa gresesti. E de-ajuns ca atunci cand lansezi un site sau scrii pe un blog sa te iei numai dupa ce spun ceilalti bloggeri si oameni din industrie si gata, ai reusit sa te alegi cu o audienta care, in proportie de 90%, e formata din bloggeri. Vrei asta? Pai nu vrei DOAR asta. Fiindca ma indoiesc ca avand ca target doar bloggerii poti depasi un numar de cateva mii de vizitatori pe zi.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 10 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Eu cred ca este putin periculos sa ai numai bloggeri care sa te citeasca. Din pacate cei mai fideli cititori si cei mai statornici sunt bloggeri (poate pentru ca au asta scris in ADN). Credeam asa tare la inceput in bloguri incat am incercat sa conving pe multa lume sa-si faca unul si sa vada ce misto/cool este. Iti dai seama ca am esuat lamentabil … nu poti sa-l faci pe un om sa scrie daca lui nu-i place sa scrie – nu-l poti convinge pe un om sa-si faca blog daca el nu simnte asta. Asa ca am abandonat solutia asta … sperand ca daca o sa vorbesc mult despre blogguri o sa conving lumea din jurul meu sa intre si sa vada cu ce&ce se mananca.
Oricum este un subiect bun de discutat si pe Human Design – cum sa aduci trafic din afara bloggosferei.

 

Andrei,
Esti convins ca obiectivul unui blog este manat de dorinta de a atrage cat mai multe click-uri?
Eu inca il privesc ca pe un jurnal modern , nu are lacatel , nu il tinem sub perna sau ascuns prin fundul sertarelor , insa , cu exceptiile de rigoare ( bloguri “de profesie” :) ) este in continuare o parte din noi, cei care il scriem.
Si nu sunt convins ca targetul acestei parti din noi este reprezentat de ceilalti bloggeri. Valurile acestea sunt false.
Targetul poate fi insa o comunitate care este, cel putin minimal, pe aceeasi lungime de unda cu autorul blogului pentru macar un post :)
Totul poate porni in acelasi timp , pur si simplu , doar din dorinta de a te exprima altfel.
Multumesc.

 

meplusmyself: nu am scris nicaieri ca vorbesc despre blogurile personale. In ceea ce priveste blogurile personale si eu cred acelasi lucru: mi se pare penibila fuga dupa trafic.

Eu ma refeream la site-uri sau bloguri tematice, specializate. Nu uita ca majoritatea sunt facute pentru a scoate bani iar traficul intr-adevar conteaza.

 

ok, deci despre blogurile “de profesie” era vorba
mea culpa atunci , mi s-a parut ca au fost puse toate in aceeasi oala :)

 

Lol, am mai scris odata comentariul asta undeva azi…but nevermind :D rescriem, ca e la obiect:)

Cei care n-au blog nu vor intelege niciodata cat de mult conteaza numaru tau de vizitatori, nu vor intelege cum poti scoate bani din asa ceva, nu vor aprecia relatiile pe care ti le vei face printr-un blog, si habar nu vor avea ce importanta are SEO.
Cei ‘din afara’ au impresia ca un blog e ceva atat de inutil, o pierdere de timp, ceva bun de facut caterinca mai degraba. Au impresia ca e o joaca si ca oricine poate sa-si faca un blog si sa ajunga sa fie citit rapid de tot netu’ :| Ca sa nu mai spun ca ei nu lasa niciodata comentarii, feedback, etc. Probabil fiindca nu stiu cum…

Din punctul asta de vedere, prefer sa am cititori mai multi bloggeri, blogerii mai degraba apreciaza blogurile altora… insa blogosfera e prea mica incat sa te multumeasca :-s

 

Don’sorul Andrei,

1. Tot n-am inceput inca sa-l promovam, deocamdata doar scriem :D Curand…
2. Nu mai suportam blogspotu, era groaznic:) o sa revin in forta la toamna, acu scriu mai rar… Caldura e de vina :D

 
manuelasays:

Da, absolut adevarat ca multi romani habar nu au inca ce e ala blogging. Ma numaram printre ei pana prin noiembrie 2006. M-am dus sa-mi caut un profesor sa-mi fac si eu o lucrare de dizertatie pentru un masterat. Ma gandisem s-o fac pe Publicitate si reclama si mi se parea foarte interesant ca subiect bradingul. Dar profesorul “m-a pocnit in moalele capului” indicandu-mi ca tema “blogging-ul”. Si mi-a taiat-o clar ca nu accepta decat o lucrare “cu adevarat academica”. M-a cam suparat atat subiectul (pe care atunci il percepeam foarte aproape de un proiect informatic legat de dezvoltarea de site-uri web, subiect care nu ma pasiona deloc si era departe de aspiratiile mele spre branding) cat si exigentele academice impuse. M-am dus la serviciu si l-am intrebat pe colegul din stanga “Tu stii ce e ala blogging/blog?”. Raspunsul a venit prompt: “Un fel de filozofeala pe net:)”. Hm…De-atunci am inceput sa fac cunostinta cu blogurile, insa n-am reusit sa fac nici pana in ziua de azi un plan de lucrare de dizertatie academica pe aceasta tema…Poate reusesc pana la urma…

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]