Articolul vine ca o continuare la Adevăruri neplăcute despre antreprenoriat (1-3)
4. Nu poti de unul singur
Da, sigur, impossible is nothing. Imposibilul nu exista decat in mintea noastra. Suna bine si frumos. Insa daca la nivel de exprimare e perfect corect, mergand putin mai in profunzime, declaratia e cel putin superficiala. Cred, intr-adevar, ca nimic nu e imposibil, insa cu cateva conditii. Iar una dintre ele este necesitatea altor oameni, cu care sa lucrezi. Da, antreprenorii au vointa, au curajul sau inconstienta necesara si au proactivitate. Aparent, toate lucrurile de care au nevoie pentru a reusi orice. Insa doar aparent. Fiindca, in practica, mai apare o variabila (care e, de fapt, constanta): timpul. Chiar si in antreprenoriat, ziua are tot 24 de ore. Frustrant!
Asa ca ai nevoie de alti oameni, in primul rand din cauza asta. Dupa care, ai nevoie de talentele altor oameni. Multi antreprenori au entuziasm, au incredere, au vointa si au viziune. In cazurile bune, se pricep sa conduca oameni. In cazurile si mai bune, mai au unul-doua lucruri pe care se pricep sa le faca foarte bine. De exemplu, au fost ingineri si au cunostinte tehnice solide sau au experienta in vanzari. Insa nu le pot face pe toate, sau nu le pot face pe toate suficient de bine ca proiectele lor sa se materializeze si sa ajunga la nivelul la care isi doresc sa ajunga.
E nevoie de specialisti. Si daca un antreprenor care, prin definitie, stie sa isi vanda ideile se poate descurca cel putin decent la a vinde un contract unui client, atunci cand vine vorba de a face programare web, de a da comunicate de presa sau de a presta activitati de merchandising s-ar putea sa nu se mai descurce chiar excelent. Adaugati la asta si necesitatea unor personalitati complementare, si ati identificat cea mai importanta resursa a unui antreprenor, oamenii. Si cred sincer ca fara ei nu se poate.
5. Daca nu delegi, esti mort
Provocarea numarul 2, dupa ce intelegi ca ai nevoie de oameni, este sa inveti sa delegi. Iar asta, pe cat suna de simplu, pe atat de dificil de realizat este. De ce? Fiindca fondatorii de firme sunt cei mai destepti. Si, daca nu-s, sunt oricum cei mai in masura sa judece orice are legatura cu proiectul. Cum de ce? Fiindca e al lor, ei l-au fondat, nimeni nu poate veni sa le spuna lor cum sa-si faca treaba. Si orice sarcina ar delega, oricat de bine s-ar descurca persoane respectiva, ei ar fi putut sa o faca mai bine. Sau cel putin asa cred.
Sa inveti sa delegi e vital. Multi antreprenori, in momentul in care ajung la nivelul la care simt ca nu pot face mai mult de atat fiindca nu le permite timpul, coopteaza alti oameni, aduc membri noi in echipa. Perfect! Doar ca, ia sa vedem, ghiciti ce fac oamenii aia? De obicei cu totul altceva! Adica in loc sa le delege din sarcinile sale, pentru ca el sa poata face alte lucruri mai avansate, antreprenorul creeaza posturi noi si pune acolo oameni care trebuie sa faca lucruri pe care el nu avusese niciodata timpul sa le faca. Nu e neaparat ceva rau, doar ca el ramane in continuare blocat, desi aduce oameni noi in proiect. Cei pe care ii auziti foarte des plangandu-se de lipsa de timp, desi au firme mari, sunt cei care nu au invatat sa delege. Iar asta se intampla fiindca nu au suficienta incredere in oameni.
6. 90% dintre antreprenori sunt control-freaks
In stransa legatura cu punctele de mai sus, unul dintre motivele pentru care antreprenorii nu deleaga este faptul ca 90% dintre ei sunt control-freaks. Adica sunt obsedati de control. Vor sa stie tot ce se intampla, vor sa tina ei toate fraiele si le e frica sa nu cumva sa scape ceva din vedere. E si unul dintre motivele pentru care multe proiecte stagneaza. Antreprenorul vrea sa gestioneze totul, sa se asigure ca totul e bine, doar ca la un moment dat firma creste prea mult, iar el e prea ocupat sa controleze tot ca sa mai poata sa se ocupe si de dezvoltarea ei. Mie mi-a luat 2 ani sa scap de asta si inca mi se mai pare din cand in cand ca dau pe langa.
In partea cu control freaks ma regasesc si la fel incerc sa ma stapanesc, uneori imi iese alteori nu si ii stresez pe ceilalti.
Foarte coerent si sincer articolul
Da…Foarte adevarat
Intr adevar,nimic nu e imposibil
Ceea ce-i diferentiaza pe antreprenori de ceilalti e curajul,zic eu…Si,categoric,o dorinta arzatoare de a reusi cumva in viata…Dupa acestea,vin,desigur,disciplina,obiceiurile lor etc.
Iti recomand,daca nu ai citit-o inca ,’De la idee la bani’-Napoleon Hill
bineinteles ca am citit-o victor. Acum 4-5 ani. E in raftul cu “biblii” al bibliotecii mele :)
Super misto partea cu control-freaks si, in mod empiric, am observat ca este si foarte adevarata. Congrats pentru articol. Mai trebuie scris si unul gen “Remedii pentru vindecarea celor care se recunosc control freaks”. Ma ofer sa colaborez/scriu eu.
Raluca: Thanks :) Facem.