Imi zicea Catalin sa scriu si eu 7 lucruri care nu imi plac in Romania. Eu cu Romania n-am nimic insa cu romanii am destule doar ca in general sunt lucruri marunte care ma deranjeaza doar fiindca ma lovesc de ele in fiecare zi. De exemplu: ca se ingroapa in credite, ca se incapataneaza sa mearga cu masina prin Bucuresti sau ca nu asteapta sa coboare lumea din metrou inainte sa urce.
.
Am gasit totusi si 3 lucruri care sunt, din punctul meu de vedere, cat se poate de romanesti si cat nu se mai poate de enervante. Deci, la romani ma enerveaza asa:
1. Ca traiesc cu impresia ca a fi nascuti in Romania le da dreptul sa se poarte ca si cum ar trai in pesteri.
2. Ca toti se considera victime din simplul fapt ca se auto-saboteaza si isi pun atat de multe piedici incat mai mult se tarasc pe burta decat merg in picioare.
3. Ca au ramas cu reflexe tampite si de cate ori vine vorba de asumat responsabilitatea pentru ceva fug ca prostii in munti.
“Ca au ramas cu reflexe tampite si de cate ori vine vorba de asumat responsabilitatea pentru ceva fug ca prostii in munti. ”
Mi-a placut mult exprimarea asta …. e completa … :)):)) insa nu uita Andrei ca exista si altfel de romani , si ca datorita lor responsabilitatile se mai si respecta in Tara asta! … O provocare : scrie un post despre lucrurile care iti plac la romani, (obligatoriu sa fie mai multe de 3 )sunt tare curios sa vad cate gasesti! Cum ai caracteriza Roamania si cetatenii ei din punct de vedere al lucrurilor bune pe care le au!!
categoric ca exista! iar chestii bune as putea gasi mult mai multe decat rele; eu n-as pleca din Romania nici sa ma platesti.
Andrei,
De fapt mie mi-e teama ca a da vina pe sintagma ” aici e ca-n pesteri, deci imi permit” este un mod dureros de a afirma ca “aici mai mult nu se poate” si ca exista atatia care se multumesc sa traiasca cu gandul asta.
A da vina pe un sistem pe care tot noi il facem este cea mai simpla cale de a te ingropa.
ps:Emy Jr are dreptate. Exista si lucruri bune. Poate te gandesti si la ele :)
Iti multumesc.
Si mie mi-a placut foarte mult cum te-ai exprimat la punctul 3… Puteai sa adaugi si faptul ca otravesc fantanile (inainte sa fuga in munti). Tot o caracteristica tipica (de tip sa moara si capra vecinului) nu? :)
meplusmyself, ai dreptate, sistemul noi il facem, sau oricum avem o contributie uriasa. Toti par sa uite asta, si nici nu se gandesc ca daca ar vrea numai, ar putea schimba multe.
Poate ca ar trebui sa ne gandim serios la o revolutie :) (pentru ca din pacate, in contextul sistemului, de proactivitate nici nu se pune problema)
Raluca, revoluţiile româneşti schimbă doar poziţia şi perspectiva, dar tot în jurul aceloraşi tare vom gravita. Nouă ne-ar trebui o altă(cu italic) revoluţie.
Andriei, ai mai dreptate în cele 3 puncte. Totuşi, la primul punct, nu este vorba neapărat de peşteră, cât sentimentul de gloată. Românul în colectivitate este diferit de cel în singurătate (nu e cea mai fericită exprimare). Între românaşi există o înţelegere tacită, dar dacă e singur, să vezi parcă nu mai este acel gică-contra şi cum începe să-şi pună neuronul la contribuţie. E ceva tare bizar la poporul nostru.
Cu pusul piedicilor, aici e vorba de laÅŸitate. Noi (românii, în general) mai întâi se gândesc “ce fac dacă nu iese” ÅŸi deci caută scuze în spatele cărora să se refugieze. D-aia suntem un popor foarte tehnic la fotbal. Driblăm tot – adversari, probleme, greutăţi.
Cât despre ultima ta afirmaÅ£ie…E dovadă că ne tragem din daci – “dacus montibus inhaerent”! :D
Ups, sunt foarte somnoros, scuze de toate greÅŸelile gramaticale ÅŸi dezacordurile…
Raluca,
Daca fiecare s-ar gandi macar putin sa-si inceapa in fiecare zi propria (r)evolutie, proactivitatea s-ar naste fara ca nici macar sa bagam de seama :)
Din ce in ce mai multi romani capabili se intorc pe posturi de conducere in Romania. De ce?! Deoarece e foarte usor pentru ei -educati in competitia care au trait-o in Vest- sa se diferentieze de masa generala a romanilor atat de bine caracterizati de Andrei prin cele 3 puncte.
Concluzie: Cum sunt romanii in general ofera cea mai mare oportunitate in Romania celor care s-au hotarat sa faca diferenta.
Te orientezi spre lucrurile care iti lipsesc sau cele pe care le ai?Te focalizezi pe ceea ce nu vrei sau pe ceea ce ai?Cand te gandesti la tine vezi partile pozitive sau negative?Te orientezi spre tine sau spre ceilalti?Raspunsurile le sti chiar tu,nu esti obligat sa le scrii aici neaparat.It’s your choice.
Cristiana,
Imi place. Primul pas inainte e faptul ca ne zgandarim cu intrebari ;)
Nu esti nationalist asta-i sigur. Dar si eu cred ca sunt mai multe lucruri bune la romani. E ca si cand te uiti la un pahar umplut la jumate. Poti sa spui ca jumate e gol dar poti sa zici ca deja jumate e plin. E mai important sa ne uitam la lucrurile pozitive daca nu vrem ca depresia sa ne inconjoare.
Emil, hai te rog mai citeste cateva posturi de pe blogul asta. :)
Te rog eu. :)
revolutia este un virtej in care toate gunoaiele se ridica deasupra,dupa trecerea furtunii cad si acopera valorile.