fbpx
“A man grows most tired while standing still.”

“A man grows most tired while standing still.”

Exista cel putin doua tipuri de oboseala. Oboseala pe care o simti fiindca faci prea putine si oboseala pe care o simti fiindca faci prea […]

15/07/2009
1 min read

Exista cel putin doua tipuri de oboseala. Oboseala pe care o simti fiindca faci prea putine si oboseala pe care o simti fiindca faci prea multe.

Pe prima o simt de obicei oamenii care au impresia ca muncesc mult, sau chiar muncesc mult, insa in directia gresita. E mai degraba o oboseala psihica.

A doua este oboseala pe care o simt cei care stiu ca fac ce trebuie, insa isi mai dau seama din cand in cand, uitandu-se in jur, ca ar trebui sa se mai si odihneasca. Poate ca unii dintre ei obosesc fizic, din cand in cand, insa psihicul ii ajuta sa para neobositi si sa nu se odihneasca niciodata mai mult de o zi – doua. Din pacate, nu acelasi lucru se poate spune despre cei care obosesc psihic.

Iar cei care obosesc psihic, fiindca muncesc in directia gresita, nu au nevoie de odihna. Au nevoie de o noua tinta care sa le permita sa faca excese, sa poata gasi ceva pentru care sa merite sa munceasca mai mult fara sa oboseasca.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 15 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
Paulsays:

Atatia oameni sufera de asta si majoritatea nici macar nu o stiu

 
Simonesays:

Aici ai pus punctul pe I in problema oboselii cronice la care multi cauta o solutie salvatoare, problema deceniului as zice. Si in doar cateva randuri ai dat raspunsul cel mai pertinent …munca in sine nu este cea care dauneaza, dar munca cu pasiune implica si emisfera dreapta a creierului nostru si asta ne face sa nu mai simtim oboseala.
Felicitari pentru articol!

 

Apreciez cele scrise de tine. Le recunosc, am trecut prin amandoua dar tot mai mult imi place oboseala nr.2 :)

 

Salut,te-as contrazice un pic.Da poti obosi din plictiseala(din nimic)sau din prea multe indiferent daca-s corecte sau gresite.Calci pe cararea buna,muncesti mult poate si din greu, roadele-s putine si doresti mai mult si,muncesti mai mult dar…..la un moment dat poti obosi psihic nu pentru ca ai impresia ca ai muncit prea mult dar in directia gresita.Oboseala fizica iti trece ca-n proverbul “desteptul doarme-n10min.cat doarme prostul intr-o viata”dar psihic judecand ca faci bine ce faci,ca -ti place si trebuie sa faci mai mult pt.ca-ti doresti mai mult psihicul te ajuta sa pari neobosit si sa nu te odihnesti mai mult de 1-2 zile,dar la un moment dat iti oboseste psihicul…

 

Andrei, daca m-ai contrazis pe mine, e okay :)
Eu spun doar ca-mi place oboseala care contine in aluatul ei si satisfactie.
Dar la capitolul “roadele-s putine” probabil ca oboseala se raporteaza foarte mult la asteptari.

Noica spunea la un moment dat : “Nu există fericire curată decât după şaizeci de ani, când nu mai vrei nimic, când nici un calcul impur (folosirea celorlalţi) nu te mai încearcă şi când totul e permis (dacă mai poţi) şi totul e din nou nevinovat, ca în ceasul prunciei.”
M-a pus pe ganduri cumva. N-am saizeci de ani dar cred ca are mare dreptate.
:)

 
gabisays:

Frumos articol,felicitari Andrei!
Gabi,aceeasi parere o am si eu.Nici eu n-am saizeci de ani inca,dar sunt convinsa ca marele nostru filozof Noica avea mare dreptate…pe zi ce trece sunt tot mai convinsa,desi uneori obosesc…… :)

 

In teorie suna bine, dar daca iei teoria la puricat descoperi ca directia aia “gresita” nu poate fi identificata in practica. Orice directie oarecare poate fi la fel de bine “gresita” cum poate fi directia revolutionara, 5 minute inainte de evrika.

 

Eu cred ca este vorba de rutina. Cand faci ceva banal, inscris in anumite tipare, nu numai ca esti plictisit, dar nu-ti vine sa muncesti si pentru tot ce faci ti se pare ca depui un efort incredibil.
Dar cand faci ceva cu pasiune, cand iti stabilesti obiective din ce in ce mai inalte si le si atingi, atunci iti traiesti viata liber, fara constrangeri, esti multumit si chiar daca te ajunge oboseala, satisfactiile te coplesesc.

 

Niste idei pe care parca le stiam de cand lumea si totusi nu stiam cum sa le exprim. Din pacate imi e mult prea cunoscuta oboseala aia venita din efortul intr-o directie gresita…

 
manuelasays:

Eu gasesc ca esti usor incoerent in texul asta. Scuze:) Mi-ar fi placut (ar fi fost interesant) sa citesc o experienta de a ta legata de acest subiect, in loc sa faci pe psihologul si fiagnosticianul celor ce obosesc:)

De fapt si tragand in directia cea buna un om poate obosi psihic daca nu-si dozeaza efortul. Si cum poate depasi o atare situatie?

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]