Toti odata: con-sec-ven-ta

August 27th, 2007

Ma tot gandesc la programatorii din Romania. Si nu numai la programatori, dar ei sunt mai aproape de ceea ce fac eu si ii pot observa mai bine. Unii dintre ei sunt profesionisti foarte buni si ar putea face chestii mari. Se plang ca primesc proiecte la mana a 5-a, si ca o gramada de intermediari iau banii care li s-ar fi cuvenit lor. Fratilor, nu vi se cuveneau voua banii aia!

Da, in Romania se practica intermedierea ca sport national dar unul dintre motivele principale este acela ca programatorii nu stiu sa se vanda. Nu stiu sa isi faca rost de proiecte. Ceea ce nu e de neinteles: daca ar fi experti in asta s-ar numi agenti de vanzari, nu programatori.

Daca intermediarii nu erau acolo voi nu luati niciun ban. Alternativele nu sunt: “iau bani multi” sau “iau bani mai putini”, ci “iau banii care mi se ofera” sau “nu iau deloc”. Trist? Poate. Obisnuiti-va cu asta sau schimbati ceva, numai nu va mai plangeti atat.

De ce nu va apucati voi sa faceti niste proiecte decente? Poate mai creste si online-ul mioritic. Okay, poate unii nu au spirit antreprenorial, ceea ce pot intelege, dar nu iti cere nimeni sa angajezi oameni, sa iti faci firme sau sa construiesti echipe. Lucreaza singur ca un “adevarat” freelancer ce esti, fa un proiect misto si gasesti tu cum sa scoti bani din el. Asta e o problema a romanilor. Nu e neaparat lene, fiindca unii chiar incep sa faca astfel de proiecte. E vorba de inconsecventa.

Si apropo de asta, eu as introduce in scoli o disciplina numita “Consecventa” daca nu as fi sigur ca la prima sedinta cu parintii directorul ar fi mazilit fiindca 99% dintre elevii au ramas corigenti.

Tagged ,

§ 0 Responses to Toti odata: con-sec-ven-ta"

 • perfect de acord.

  consecventa si cuvant.

  din pacate nu le au.

 • Marius says:

  Bullshit . De aia sunt eu in UK ca nu am fost consecvent? . C`mon ….

 • Andrei Rosca says:

  Sigur vrei un raspuns? :)

 • Andrei says:

  Sa fiu iertat, dar nu inteleg ce vrei sa spui cu consecventa :(

  Recunosc cu umilinta ca in ultimii 7 ani cunostintele mele de limba romana s-au mai atrofiat, dar, daca ma ajuta memoria, consecventa este calitatea cuiva de a actiona in conformitate cu principiile sale, statornic, neschimbat.

  Ori, tocmai comportamentul _consecvent_ al programatorilor mioritici de a nu lua initiativa si de a nu urmari proiecte interesante este ceea ce tu critici, si pe buna dreptate.

  Vrei, te rog sa clarifici logica, sau poate sa adaugi ceea ce era poate subinteles dar prea subtil pentru mine, cel putin? Mersi:)

 • Andrei Rosca says:

  E corect ce spui tu. Insa mai inseamna si: constant, stabil, neschimbator. Nu trebuie sa confundam consecventa cu ingustimea viziunii. Oamenii consecventi nu sunt niste incuiati ci niste oameni care, odata ce s-au hotarat ca vor urma calea X, o urmeaza meticulos, repetat, cazand si ridicandu-se, ramanand constanti si crezand in drumul ales.

  Asa vad eu lucrurile. Sper ca am fost un pic mai clar acum.

 • Andrei says:

  nu, deloc… credeam ca cei la care te referi nici nu au ales (inca) acea cale care trebuie, de asta reprosul (binemeritat) ca nu sunt mai intrerprinzatori si poate mai independenti

  cum ar putea fi consecventi cu un lucru pe care nici nu l-au ales inca?

 • Andrei says:

  pacat… credeam ca ai mai mult curaj, mai ales ca nu ai nimic de pierdut. dar e greu sa admiti o inconsecventa logica, mai ales cand te-ai suit pe piedestalul moralistului intransigent… ramane intre noi … si Google ;)
  so long, and thanks for all the fish

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *