Teoretic vs Empiric

January 7th, 2007

Dintr-un post anterior Oana a ramas cu impresia ca nu as fi dispus sa invat din greselile altora si ca sunt genul de om care crede ca poate reusi doar prin forte proprii. Nu stiu cum s-a inteles asta fiindca nu e deloc aproape de realitate. A doua parte, cea cu “fortele proprii”, poate fi usor combatuta deoarece, in toate proiectele de pana acum am ales sa lucrez in echipa. Intotdeauna am crezut in combinarea abilitatilor mai multor oameni si intotdeauna m-am bazat pe faptul ca exista persoane care sunt mult mai bune decat mine in cel putin un domeniu. Aici, cel mai bun exemplu, pe care oricine il poate observa, este bookblog.ro care se bazeaza foarte mult pe ideea de echipa.

In managementul “conventional”, cel ce se invata prin facultati, putem gasi urmatoarea clasificare: management teoretic si management empiric. Inainte sa ma apuc sa fac ceva cat de cat serios credeam ca, citind cateva zeci de carti de management, voi putea sa compensez lipsa de experienta. S-a dovedit, insa, a fi o idee total gresita. Ai nevoie de experienta. De aceea studentii care termina o facultate cu media 10 dar nu au lucrat niciodata au, din punctul meu de vedere, o MARE problema si se adapteaza destul de greu. Avand in vedere numarul de carti citite, am pretentia ca stiu destul de mult marketing. Totusi, atunci cand vine vorba de proiecte mai mari cer sfatul expertilor. Fiindca eu inca nu am experienta necesara in domeniul acesta, chiar daca bazele teoretice exista.

Sigur, cartile pe care le-am citit m-au ajutat mult. Altfel nu mi-as mai pierde timpul citind si indemnandu-i pe altii sa citeasca. Din punctul meu de vedere, cartile te ajuta intr-adevar sa inveti din greselile altora, doar ca ele trebuie vazute ca o modalitate de a usura un drum pe care oricum va trebui sa il parcurgi. Asa cum am mai spus, cred ca fiecare trebuie sa se astepte la un drum nu foarte usor, atunci cand are de atins un vis maret. Nu degeaba se spune ca scara succesului nu e niciodata aglomerata pe ultimele trepte. Putini ajung acolo fiindca este greu. Chiar cred ca trebuie sa fii pregatit sa gresesti, sa iti iei suturi, sa cazi si, mai presus de toate, sa te ridici. NU cred ca poti reusi fara sa gresesti si fara sa lupti dar este adevarat ca experientele altora pot face ca UNELE dintre greseli sa fie evitate si UNELE dintre caderi sa nu fie atat de dureroase.

Tagged ,

§ 0 Responses to Teoretic vs Empiric"

 • ela roseni says:

  Ma bucur de faptul ca exista tinerii. Atunci cand mi-am infiintat editura pe baza ideii de echipa m-am gandit la acelasi lucru. Insa din pacate, generatia “trecuta” este obisnuita dupa vechile metode. De ce asta? Pentru ca sa nu fie descoperite incompetentele, hotiile…Cand ai multe de ascuns nu tre’ sa stie nimeni de ceea ce invarti. Tre’ sa existe un echilibru intre munca individuala – totusi ideea liberala se bazeaza pe initiativa individului, ceea ce nu exclude echipa – ÅŸi munca de echipa. Mai multe competente, proiecte reusite.
  Va urez succes, frumosilor! Viata poate fi minunata daca stii sa alegi.

 • Andrei Rosca says:

  Multumim, Ela :)

 • Ionut Ciurea says:

  in experienta mea am aflat ca este bine sa invat de la altii SI de la mine. am nevoie de experienta trainerilor, antrenorilor si mentorilor mei – invat de la ei, evit greselile pe care ei le-au facut…

  in plus, este ABSOLUT ESENTIAL sa fac propriile greseli, sa ma arunc singur in apa si sa dau din maini si din picioare daca vreau sa inot.

  ambele surse de invatare sunt extrem de importante pentru mine.
  cum spunea cineva: “experienta este extraordinara. partea proasta este ca atunci cand ai experienta esti prea batran ca sa mai faci ceva cu ea” :)

 • Andrei Rosca says:

  La multi ani, Ionut! :)

 • Ionut Ciurea says:

  Multumesc, Andrei! :)

 • diana says:

  @Ionut: i couldn’t agree more. varietatea surselor de invatare insa nu exclude posibilitatea caderii chiar si atunci cand drumul a mai fost batatorit de mii de ori. uneori, pur si simplu functionam dupa pattern-uri pe care, desi le stim gresite, nu le evitam automat. cateodata, banging your head against the wall’s the best way of learning. ;)

 • Ionut Ciurea says:

  @diana: este ceva ce tine de firea umana sa faca propriile greseli. se si spune ca nu iti poti proteja copiii de greseli, oricat ai incerca. si la urma urmei, nici nu ar trebui sa incerci… oamenii au nevoie sa faca propriile greseli.

  firea umana este contradictorie :)

 • oana_anca says:

  Asa mai vii de acasa. Sunt niste completari pe care ma bucur ca le-ai facut! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *