Suntem oi perfectioniste

December 6th, 2011

Antoine de Saint Exupéry a scris multe chestii destepte, printre care si urmatoarea:

“If you want to build a ship, don’t drum up people to collect wood and don’t assign them tasks and work, but rather teach them to long for the endless immensity of the sea.”

Problema managementului este ca te invata atat de multe despre eficienta si despre cum sa devii exceptional in a delega taskuri incat iti ingusteaza viziunea. Focusul te face mai eficient, adica te face un manager mai bun, te ajuta sa faci lucrurile sa se intample. Insa, in acelasi timp, fiindca iti spune atat de precis unde sa te uiti dupa eventuale solutii la problemele tale, te ingradeste, te limiteaza.

E un fel de sistem educational prost, cam cum e (in 90% dintre cazuri) cel romanesc. E prea preocupat sa livreze informatii si uita sa ne invete sa avem curaj, sa speram, sa luam propriile decizii si sa fim oameni, nu doar oi perfectioniste.

Tagged

§ 5 Responses to Suntem oi perfectioniste"

 • Andrei, crezi ca toti putem fi de toate ? Spre exemplu sa fim experti si focusati iar in acelasi timp si vizionari ?

 • […] This post was mentioned on Twitter by Andrei Roşca, Doru. Doru said: RT @AndreiRosca: suntem oi perfectioniste http://bit.ly/hG8DUg […]

 • Andrei Rosca says:

  Alex: cred ca traim in excese si alternam extreme fiindca ne dorim echilibrul.

  Deci nu, nu putem fi de toate; nu in acelasi timp.

 • Calin says:

  In lidershipul situational sunt 4 tipuri de modele de “feluri de a fi” respectiv 4 feluri cum sa te comporti ca manager, cu acei omulet din echipa ta, cu care lucrezi.
  Nu cred ca este eficient sa te comporti la fel cu toata lumea, ci sa te adaptezi situatiei si omului. E bine sa ai “focus” dar e mai important sa sti intai in ce directie sa iti canalizezi focusul.

  Cred ca exista o lipsa de educatie de management si lidership la multa lume. Iar de aici apar cele mai multe probleme.

 • Flo says:

  pe de alta parte, daca m-ar fi invatat cineva acum cativa ani sa deleg responsabilitati mai mult decat o faceam, sa iau deciziile in primul rand pe baza indicatorilor de eficienta si sa stiu cand sa ma opresc, as fi cazut mai de jos si ar fi durut mai putin :)…dar sa zicem ca lectiile invatate pe pielea ta sunt mai dureroase dar si mai eficiente :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *