Stabilitate, siguranta si perfectiune

February 19th, 2006

Intotdeauna m-am intrebat cum reusesc unii oameni sa se ingroape in datorii pana peste cap, si ma refer aici la persoanele cu salariu mediu spre acceptabil. E incredibil cum faptul ca ai un loc de munca ce pare stabil, pare sigur si chiar perfect pentru unii te poate face sa iti pierzi mintile. Sa crezi ca iti poti permite orice, chiar daca puterea de cumparare a banilor primiti la sfarsitul lunii este infima.

E adevarat, am putea privi lucrurile dintr-o alta perspectiva: “nu am cheltuieli de intretinere foarte mari, imi raman 3 milioane pe luna de cheltuit pe ce si cum vreau eu. DAR, eu incasez cate 3 milioane in fiecare (FIECARE) luna. Am 22 de ani si toata viata inainte. Toata viata inseamna inca cel putin 50-60 de ani care inmultiti cu 12 luni dau un numar impresionant. Daca inmultesc acest numar cu partea de salariu cheltuibila pe prostii, va da o suma si mai impresionanta. Si atunci ma gandesc: pana la urma sunt un om bogat, imi permit orice! Si incep sa cheltuiesc bani pe care nu ii am (dar in MOD CERT ii voi avea, fiindca am un loc de munca stabil, sigur, perfect, chiar daca mediocru platit). Cum spuneam, incep sa cheltuiesc bani pe care nu ii am, pe lucruri de care nu am nevoie, iar banii am sa ii dau eu inapoi la urmatorul salariu, sau la urmatorul sau la urmatorul. Ca doar 50 de ani inmultiti cu 12 luni inseamna MULTE salarii.”

Si uite asa oameni care din alte puncte de vedere ar putea fi considerati normali sau chiar speciali, la capitolul finante raman corigenti, pe viata. Poate ca acum, cand au banii cheltuiti in avans pe 3 sau 4 luni, ar trebui sa isi puna intrebarea: si daca locul meu de munca nu este chiar atat de stabil, daca nu este chiar atat de sigur, daca nu este chiar perfect ? Atunci ? Daca maine mi-as pierde locul de munca cum as putea eu sa imi acopar aceste cheltuieli in avans ? Mai bine spus, as putea oare sa le acopar ? Si apoi, presupunand ca as reusi totusi prin eforturi incomensurabile sa le acopar, din ce as mai trai pana in momentul in care imi voi gasi urmatorul loc de munca stabil, sigur si perfect ?

Â

Â

Â

Tagged

§ 0 Responses to Stabilitate, siguranta si perfectiune"

  • Mihai says:

    Intr-adevar, multi oameni au o problema: “cand o sa iau salariul o sa ii dau inapoi” sau “odata iau si eu… “. Ma determini sa incerc sa realizez un mic tabel in excel, stil buget, in care sa fie veniturile si cheltuielile familiei si care sa arate cat se pot indatora conform legilor si cat se pot indatora conform… realitatii.

    Ar fi trebuit sa fim mai prezenti la orele de economie (duh… iar economie) din liceu. Chiar daca era de baza, dar ne invata ce e aia utilitate.

  • Andrei Rosca says:

    Pai realizeaza-l ! :) Cred ca va folosi multor oameni.
    Nu stiu daca ora de economie ajuta cu ceva. Poate ca ar fi mai usor sa ne uitam in jurul nostru la cei care par sa se priceapa un pic mai bine si sa adaptam ceea ce fac ei la situatia in care ne aflam noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *