Self-Esteem

Cum fac sa am mai multa incredere in mine?
Cum fac sa castig credibilitate in fata mea?

 

Ascultă episodul și pe:

    

***

Salut. Sunt Andrei Roșca, change strategist.

Ceea ce urmează este transcrierea acestui episod din podcastul meu, ZeroPlus (0+).

Dacă îți place, te poți abona (gratuit!) AICI și vei primi pe mail mai multe resurse utile într-un proces de auto-cunoaștere și schimbare. Află mai multe!

***

Stima de sine (sau self-esteem) e percepția generală pe care o avem noi despre noi și despre capacitatea noastră de a face lucruri.

E un pic diferită de încrederea în sine. Încrederea în sine este contextuală. Pot să am încredere în mine că mă urc pe o scenă și pot să vorbesc în public, fiindcă am făcut asta de suficient de multe ori până acum și mi-a crescut încrederea în mine și în abilitatea mea. Însă, în același timp, pot exista alte părți în viața mea în care nu am încredere în mine fiindcă acolo nu am făcut suficiente lucruri. Asta e încrederea în mine.

Stima de sine este ca o medie a tuturor acestor contexte. Se raportează mai degrabă la cum mă evaluez eu pe mine înainte și după ce fac un lucru. Cu alte cuvinte, pot să mă urc pe o scenă fiindcă am suficientă încredere în mine și, în același timp, pot să am o percepție generală despre mine că nu o să fac mare lucru pe scena aia. “Nu-s eu mare speaker!” Atât înainte, cât și după ce fac exercițiul.

Stima de sine este relativ ușor de crescut. Ai nevoie de un istoric de lucruri pe care ți-ai propus să le faci și ți-au ieșit. Atât.

Cu cât ai un istoric mai mare de lucruri pe care ți le-ai propus și ți-au ieșit, cu atât vei avea o stimă de sine mai mare.

Foarte mulți oameni cu care interacționez și care își pun problema creșterii stimei de sine subestimează major puterea și valoarea pașilor mici.

Când își setează un obiectiv, când își propun și se gândesc să facă ceva, de câte ori se gândesc la primii pași pe care i-ar putea face, pașii ăia li se par prea mici. Fiindcă au o stimă de sine scăzută și s-au tot gândit la asta.

Adică problema lor e atât de fundamentală încât dacă se apuc și fac acum pasul 1 – un pas care e foarte mic, și pasul 2 – care e foarte mic, și pasul 3 – care e mic, nu o să ajungă niciodată unde vor să ajungă. E o diferență prea mare între stima de sine pe care simt că o au și cea pe care ar vrea să o aibă.

Simt nevoia să accelereze procesul ăsta și li se pare că cel mai bun mod de a-l accelera este ca în loc de pașii ăștia doi mici să-și seteze unul mare. Sau măcar mediu. Nu?! Că asta o să accelereze procesul!

Doar că, în mod evident, nu se întâmplă asta. Își setează un obiectiv sau un prim pas prea mare și nu-l ating. Nu-l ating nu fiindcă este ceva în neregulă cu ei, ci fiindcă nimeni nu ar putea să atingă acest obiectiv ca prim pas, fiindcă e prea mare!

După ce nu-l ating, asta nu face decât să le reîntărească convingerea că ei au o stimă de sine scăzută. Este doar o dovadă în plus că ei nu pot să facă lucruri. Așa că data viitoare, când vor încerca să se urnească în direcția asta, le va fi și mai greu, și mai greu, și mai greu. Asta creează un cerc vicios care se auto-alimentează.

Subestimarea asta a pașilor mici e prezentă în tot ce facem. Adică niciun gest, nicio acțiune nu este neutră din punct de vedere al stimei de sine. Orice moment în care întârziem, când ne propunem să ajungem într-un loc, la o anumită oră și întârziem, fiecare moment de genul ăsta este o scădere a stimei de sine.

Poate că nu conștient. Poate la nivel conștient reușim să ne aducem argumente: “Da, da, s-a întâmplat aia, s-a întâmplat cealaltă; come on! Nu sunt decât 10 minute.” Ne găsim argumente ca să ne liniștim și să ne echilibrăm.

Subconștientul nostru, însă, înregistrează asta și zice :

“- Ok, la cât voiai să ajungi?

– La 12.

– Și la cât ai ajuns?

– La 12:25.

– Ok, deci nu ești prea capabil să ajungi la timp…”

La orice snooze, când ne punem ceasul sau mobilul să sune dimineața și sună, avem două variante. Putem să apăsăm pe snooze sau putem să ne ridicăm și ne trezim, așa cum ne-am setat de azi-noapte, că dimineața ne vom trezi la ora X.

Orice moment în care apăsăm pe snooze va face ca data viitoare când ne vom seta ceasul să știm deja că: “Come on, e puțin probabil să mă trezesc la ora aia!” Așa că va face și mai  probabil ca următorul snooze și fiecare următor snooze să ne spună: “Noi nu suntem genul de oameni care să se trezească când și-au propus.”

Poate cu dormitul nu ar fi neapărat o problemă, că poate avem timp. Poate nu trebuie să ajungem undeva dimineața și ne permitem să dormim mai mult, dar nu ne permitem să dormim mai mult din perspectiva stimei de sine. Fiindcă asta erodează stima de sine.

Un snooze aici, o întârziere de zece minute acolo, vasele pe care ne-am propus să le spălăm de două zile și am amânat de șapte ori până acum, proiectul ăla care ar fi trebuit trimis la ora X și a fost trimis patru ore mai târziu – toate lucrurile astea ne scad stima de sine.

Nicio acțiune, niciun gest nu este neutru. 

Ne ajută să ne întrebăm la fiecare gest pe care îl facem: “Ok, asta mi-a crescut un pic stima de sine sau mi-a scăzut-o un pic?”

Dacă facem constant exercițiul ăsta de awareness, de conștientizare, ne vom da seama de ce este scăzută stima noastră de sine: fiindcă este ceva ce alimentăm în fiecare zi. Nu e ca și cum ne-am născut cu ea. Nu ne naștem cu stima de sine crescută sau scăzută, ci este rezultatul acțiunilor pe care le facem și deciziilor pe care le luăm.

Ce facem ca să creștem stima de sine?

În afară de conștientizarea momentelor în care o scădem (și să ne oprim din a face asta), putem să ne propunem lucruri mici. Putem să înțelegem că poate părea că lucrurile sau pașii mici ne țin pe loc dar, în realitate, ceea ce ne ține pe loc este faptul că ne setăm pași prea mari și nu-i facem. Nu-i facem azi, nu-i facem mâine, nu-i facem poimâine și, ușor-ușor, ajungem să nu mai avem curajul să ne setăm pași. Și atunci… pași mici!

Hai să ne propunem ca în fiecare dimineață, când ne trezim, să mergem la locul în care ne ținem pantofii, să ne încălțăm și să ne legăm la șireturi. După care putem să ne descălțăm și să facem ce facem noi dimineața, mergem să ne spălăm pe dinți sau ce făceam în mod normal. Hai să ne propunem să ne încălțăm și să ne legăm la șireturi timp de 23 de zile consecutive.

Dacă acum te gândești: “Come on, e o chestie prea mică, nu o să-mi influențeze viața deloc”, tocmai ai picat din nou în aceeași capcană în care pici în fiecare zi, de unul singur.

“E prea mic pasul ăsta, mie îmi trebuie ceva mare, hai să mă duc să alerg un pic o tură de bloc.” Nu, nu! Leagă-te la șireturi! 23 de zile în care primul lucru pe care l-ai făcut dimineața a fost că ți-ai legat șireturile – și ai reușit să faci asta 23 de zile – îți vor încălzi și îți vor antrena mușchiul pe care după aia poți să-l folosești la ce vrei tu.

În ziua 24 vei putea să zici: “Bun, deci am făcut 23 de zile de legat la șireturi. De astăzi pot să ies până în fața blocului să fac patru pași. Nu să alerg maratoane, nu triatloane… Nu. Patru pași. Hai să fac asta zece zile!

Atenție, nu în a treia zi! Dacă schimbi obiectivul prea rapid, faci același lucru pe care îl făceai până acum: “Nu am starea necesară să mă leg la șireturi, așa că o să fac altceva.” Nu… disciplină!

După astea 23 de zile de legat la șireturi și încă 10 zile de patru pași în jurul blocului vei vedea că este diferit modul în care te raportezi la a-ți propune să faci ceva.

Evident, sunt doar niște exemple, dar e nevoie să fie suficient de multe zile. Să începi să-ți construiești un istoric consecvent care îți spune: “Dacă am reușit eu 23 de zile să mă ridic din pat, să mă leg la șireturi, ce altceva mai pot să fac? Ce pot să-mi propun să fac de mâine?

Cu alte cuvinte: “Cine aș putea să fiu dacă, pentru câteva secunde, nu m-as mai minți pe mine și aș accepta că sunt cine sunt?

***

Dacă ți-a plăcut acest episod, nu uita că poți să te abonezi la newsletterul 0+ (ZeroPlus) Insider și vei primi un ebook gratuit cu mai multe resurse utile într-un proces de auto-cunoaștere și schimbare.

Sau poți asculta mai multe episoade din podcastul 0+ ZeroPlus, pe oricare dintre platformele cunoscute de podcasturi:

Join 0+ Insider

Newsletterul 0+ Insider este cel mai bun loc unde să ne urmărești. Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce punem la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Ce NU vei primi? Informații superficiale, pline de cuvinte stufoase, concepte obosite și deja super-reciclate, “tips & tricks” sau “growth hacks”. Îți vom scrie doar când avem ceva valoros de împărtășit.

S-ar putea să te intereseze și:
Meniu
Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration