Sclavii propriului sistem

February 19th, 2006

Conform DEX-ului, cuvantul “spaga”, care este sinonim cu “mita” se refera la o suma de bani sau obiecte date ori promise unei persoane, cu scopul de a o determina sa-si incalce obligatiile de serviciu sau sa le indeplineasca mai constiincios.

Toata lumea stie in ce stadiu se afla fenomenul “Spaga” in Romania si sunt convins ca cei mai multi oameni sunt deranjati de asta. Este normal sa fie asa. Dar nu cred ca este normal ca in momentul in care te deranjeaza ceva, sa continui sa alimentezi acel “ceva”.

Lumea se plange de faptul ca nu te poti duce la medic fara spaga (bani, cafea, tigari etc) nici pentru a iti lua o adeverinta. In cazul interventiilor chirurgicale (acoperite in mod normal de asigurarea medicala pe care majoritatea oamenilor o platesc) nu te opereaza nimeni fara cateva milioane bune (doctor, anestezist etc). Ce sa mai vorbim despre majoritatea secretarelor de la licee, facultati care nici macar nu se uita la tine daca nu le duci “o mica atentie” sau de profesori universitari care, reprezentand adevarate exemple de moralitate si corectitudine dau note de trecere la examene si pentru 500.000 lei vechi (UPB). Exemple ar mai fi multe.

Dar vinovati nu sunt doar cei care iau si cer spaga, ci si cei care accepta sa dea, sau ofera din proprie initiativa. Acum ma adresez persoanelor din aceasta categorie: Okay. Dati spaga profesorului pentru a va trece examenul sau pentru a citi ziarul in timpul ce voi “colaborati”, va duceti cu cafea la secretara pentru a va spune cu cine trebuie vorbit in cazul in care vreti sa platiti un examen, dati bani (ca fraierii) medicului de familie pentru a face ceva ce este obligat prin lege sa faca, dati spaga politistului care tocmai vrea sa va amendeze pentru viteza excesiva, platiti o asistenta sa va puna stampilele necesare la inscrierea pentru examenul de permis auto. Okay. Perfect. Ce ati face maine, daca voi sau o persoana din familia voastra ar necesita o interventie chirurgicala, iar asistenta v-ar spune ca trebuie sa platiti 2 milioane anestezistului si inca 4 milioane medicului care urmeaza sa faca operatia? Stiti ca, in mod normal, nu sunteti obligati sa dati acesti bani; totusi, ati fi dispusi sa spuneti clar si raspicat “Nu dau nimic! Esti obligat sa ma operezi” si sa va asezati pe masa de operatie ? Nu cred. Este normal. Putini ar putea face asta. Ceea ce nu vedeti este faptul ca ati devenit sclavii unui sistem creat si, mai ales, alimentat de voi.

Vreti ca Romania sa se schimbe ? Vreti sa nu vi se mai ceara spaga la fiecare colt de strada ? Atunci schimbati-va voi mai intai ! Incepeti sa va respectati voi insiva daca vrei sa fiti respectati de altii.

Mahatma Gandhi spunea: “You must be the change you want to see in the world”.

PUNCT

Tagged ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *