“Scara sensibilitatii”

April 12th, 2006

Este mai mult decat evident faptul ca nu suntem toti la fel. Dar din cand in cand ma trezesc ca ma loveste ceva. Sa ii spunem idée, desi termenul nu este cel mai potrivit. Sunt mai mult revelatii. Lucruri aparent evidente dar care timp de atatia ani mi-au scapat. Ma intreb cu ce am fost atat de ocupat tot timpul asta.

Una dintre revelatiile despre care vorbesc si care m-a izbit (in plin) acum destul de putin timp, este faptul ca exista oameni care simt lucrurile altfel decat majoritatea. Vreau sa spun CHIAR ALTFEL la modul ca percep si resimt totul intr-un mod diferit. Vorbesc despre oamenii care sufera si se consuma mai mult pentru lucruri aparent marunte. Atentie ! Nu orice om sensibil intra in categoria asta.

Cum spuneam, exista oameni care sufera mult si care, in momentul in care sunt raniti raman cu semne. Ceea ce e insa interesant este ca acesti oameni despre care vorbesc eu nu simt doar lucrurile rele cu o intensitate mai mare ci TOATE lucrurile care li se intampla. Cred ca nu ar fi greu sa ne imaginam “o scara a sensibilitatii la ceea ce ne inconjoara”. Adica, pe scurt, cat de intense sunt trairile noastre. Fiecare om ar putea fi pozitionat undeva pe aceasta scara. Persoanele care se afla in varful acestei scari sunt genul care uita greu lucrurile urate ce le-au fost adresate si sufera mult, din orice, DAR, in acelasi timp traiesc momentele fericite la o intensitate mult peste cea medie. Oricine se bucura cand vede ca e apreciat sau iubit dar aceste persoane ar putea trai alimentandu-se numai cu asta. Oricui ii place sa aiba jumatata de ora de liniste dupa o zi agitata dar putini sunt cei care rezista 12 ore gandindu-se la acele 30 de minute.

Pe de alta parte, oamenii de la baza “scarii sensibilitatii” sunt cei care constientizeaza mai putin lucrurile bune (care sunt evidente) din vietile lor, sunt foarte greu de multumit si de inveselit iar atunci cand se bucura o fac la o intensitate cel mult medie, bucuria trecandu-le in urmatoarele 10 minute. Dar aceste persoane sunt “tari”, nimic nu ii doboara; sunt aceia carora nu prea le pasa de faptul ca tocmai au avut o cearta cu cineva si sunt foarte putin afectati de lucrurile rele care li se intampla sau de nedreptatile care li se fac. Sunt cei care adorm mai repede noaptea.

Nu inseamna ca daca esti in partea de jos a scarii ai un dezavantaj fata de cel care e aproape de varf, sau calitatea ta umana este mai slaba. Sunt pur si simplu grade diferite de “sensibilitate” la ceea ce ne inconjoara si ni se intampla. E vorba despre oameni care “ard” la intensitati diferite.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *