Prea putin timp de pierdut, prea multe tinte de atins

June 30th, 2011

Mie imi plac mult de tot profesionistii. Imi plac atat de mult incat i-as lua acasa. Imi plac fiindca sunt rari, chiar sunt. Sunt oamenii aia care fac mai totul ireprosabil si carora eu, un om foarte atent la detalii si cu asteptari foarte mari, nu am ce sa le reprosez. Si cand imi dau seama de asta imi vine sa ma inclin si imi doresc sa fi purtat palarii, ca sa am ce sa dau jos. Fac pasiuni pentru oamenii astia, de cand ma stiu mi se intampla. In cel mai inofensiv mod pe care vi-l puteti imagina, insa le fac.

Imi place sa imi petrec timp cu ei, imi place sa ii observ, sa apreciez in liniste fiecare raspuns pe care mi-l dau, sa vad urmele alea de bun simt pe care uneori mi se pare ca Romania le-a pierdut, imi place sa cred ca oamenii astia sunt apreciati la adevarata lor valoare in organizatiile in care lucreaza. Fiindca, de multe ori, ei duc in spate zeci de oameni incompetenti, care nu isi merita nici banii, nici respectul pe care in general il primesc.

Eu sunt Gandhi-like in multe privinte, insa printre putinele exceptii sunt violenta si lipsa de profesionalism. In ceea ce priveste profesionalismul e simplu: nu toti oamenii merita sa castige bine. Exista oameni care nu numai ca nu se pricep la nimic, dar nici nu fac eforturi sa se priceapa. Sunt oamenii care cer prea putin de la ei. Ca om, pot incerca sa ii inteleg, pot sa nu ii etichetez, ba chiar pot sa fiu prieten cu unii dintre ei. Dar nu imi cereti sa lucrez cu ei, ca n-o voi face. In aroganta-mi, traiesc cu impresia ca as pierde timp pretios facand asta. Viata (fie ea si profesionala) e prea scurta.

Tagged ,

§ 5 Responses to Prea putin timp de pierdut, prea multe tinte de atins"

 • Andrei says:

  Foarte bine punctat :) Am început şi eu să mă învăţ minte de câte ori am încercat să lucrez la un proiect cu un prieten, deşi ştiam în sinea mea că nu va fi profesionist.

  Apropo de acest subiect, un articol pe tema profesionalismului care mi-a plăcut mult:

  http://www.mindtools.com/pages/article/professionalism.htm

 • Irina says:

  Like.

 • Titus says:

  De acord, poți să împarți liniștit o prietenie cu cineva, dar cu care să nu poți să legi o afacere. Eu aș merge și mai la extrem, unii oameni nu merită să lucreze unde o fac și ar trebui să își schimbe profesia în ceva mai puțin solicitant pentru mintea și ambițiile lor.

 • Ernest says:

  Apropo de profesionisti, as adauga aici si pe simplii meseriasi, cei care au o meserie oarecare si care si-o fac fara interes, iar la vremea platii se mira de cum s-a indraznit batjocora cu iz de bacis luata cu titlu de salariu :). Putem vorbi despre profesionisti in orice domeniu, mai obscur sau mai select, nu? :)

 • Andrei Rosca says:

  Ernest: evident, si eu i-as adauga pe “simplii” meseriasi. Care, fie vorba intre noi, de vreme ce sunt atat de putini care isi fac treaba, nu sunt simpli deloc. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *