Nu ne brusca intelectul

June 8th, 2006

Insemnarea de fata vine ca urmare a unuia dintre ultimele post-uri ale lui Adi.

El spune ca i se pare “pagubos si lipsit de demnitate a consola, a lua in brate pe cineva ridicandu-l de jos”. Eu ii spun ca nu mi se pare :)

El vorbeste despre momente in care “complicitatea cu cineva pe care l-am ajutat cand era cazut ne jeneaza”. Eu ii spun ca nu ma jeneaza deloc. Nici recunostinta nu ma jeneaza ci ma face sa ma simt important.

Insa “frazele de genul as fi putut sa fac si eu la fel/ daca nu se intampla nu stiu ce, acum as fi ajuns mare pictor/am fost cat pe ce ” ma jeneaza. Persoanele care le folosesc ma socheaza intr-o prima faza, dupa care ma lasa rece. E plina lumea de oameni care se plang. Astfel de persoane nu mai impresioneaza demult. Daca i-as uri nu as reusi decat sa fiu penibil si, cu siguranta, i-as flata. Ar insemna ca nu imi sunt indiferenti, ceea ce nu e deloc adevarat. Dupa primul soc primit de la astfel de oameni (fiindca este vorba despre un soc, un atac asupra intelectului) ii trec lejer in categoria “si altii”.

Acea masa de “oameni”, cum le place sa li se spuna, cu comportament de oaie care duc la paroxism efectul de turma si care isi petrec 1/4 din viata cerand tot felul de drepturi si “restul” de 3/4 plangand pentru ca nimeni nu ii asculta.

Probabil fac asta fiindca ei considera ca unul dintre drepturile pe care nimeni nu are cum sa le nege este dreptul a (te) plange. Ai dreptul sa plangi la fel cum ai dreptul sa te plangi. Dar acasa sau oamenilor care sunt dispusi sa te asculte si sa te ajute, poate, sa gasesti solutii. Nu face asta tot timpul si peste tot. Nu abuza de dreptul asta.

Nu uita ca drepturile tale se opresc acolo unde incep drepturile celui de langa tine. Iar cel de langa tine, oricine ar fi, are dreptul sa fie fericit.

Suntem oameni, nu ne brusca intelectul. S-ar putea ca rezultanta fortelor de reactie sa te lase in offside.

Tagged ,

§ 0 Responses to Nu ne brusca intelectul"

 • stan gabriel says:

  cu toata stima imi scot palaria in fata ta, si eu sunt de aceaasi parere, pai daca ne-am vaicarii 70% din timpul nostru pentru ce am mai traii?

 • Andrei Rosca says:

  Stai asa. Tine palaria pe cap ca nu e cazul. Doar imi exprimam o parere.

 • bobby says:

  eu sunt si nu sunt de acord cu tine. cred ca, daca ai probleme si simti nevoia sa comunici, cel mai bun loc e acasa. dar cred, pe de alta parte ca si a te plange te impiedica sa vezi “cum rezolv?”

  in loc sa cauti solutii… te plangi… e cam aiurea :)

 • wasabi says:

  Da ai dreptul sa te plangi, dar nu la oricine si oricand… nu inteleg oameni care cer compasiune de la orice necunoscut ca le-a murit pisica si nu au cu ce s-o ingroape sau mai stiu eu ce… dezastre. Cu toti avem probleme, mari sau mici si pentru asta nu ne plangem taoata ziua.

 • Andrei Rosca says:

  asa e wasabi. exact asta incercam si eu sa spun; nu mi se pare corect sa ceri cuiva sa nu se planga; uneori avem nevoie de oameni care sa ne asculte. Dar asta nu inseamna ca incepi sa urli prin mijloacele de transport in comun

 • adi says:

  Andrei, acum cateva luni ai scris despre o idee simpla: ca sa obtii ceva, trebuie sa ai, sa oferi acel ceva. Daca desfasori aceasta premisa, vei obtine ideea urmatoare: oamenii puternici ofera ajutor doar celor puternici. Ofer putere doar unde vad putere. Daca tu nu detii nimic din puterea mea de a te ajuta, atunci nu meriti ajutorul meu. Restul ideilor frumoase sunt doar niste superbe utopii.

 • Andrei Rosca says:

  Adi, asa am spus dar ai inteles tu un pic gresit. Fiindca spuneam ca daca ai 10 lei si ii dai unei persoane care are nevoie de ei iti vor veni inapoi mai multi. Desfasurat, inseamna ca trebuie sa ii ajuti pe cei mai slabi pentru a deveni mai puternic.

 • adi says:

  desfasurat, daca nu-ti asumi principiile pana la ultimele consecinte, este normal sa esuezi in cinisme de genul “trebuie sa ii ajuti pe cei mai slabi pentru a deveni mai puternic”

 • Andrei Rosca says:

  Ca sa nu o mai lungim, eu stiu un singur lucru. Cat timp m-am chinuit sa ajut oameni am dus-o extrem de bine si inca o duc. Asa ca eu sunt “pentru” a ii ajuta pe cei mai slabi.

 • Just me... says:

  De ce trebuia sa te iei de pictori? Come on…“trebuie sa ii ajuti pe cei mai slabi pentru a deveni mai puternic”….urat spus, nu puteai sa gasesti o varianta sa nu superi omul? Sincera sa fiu si pe mine ma deranjeaza un pic formularea, ideea asta…si ca sa inchei toata aceasta discutzie mi se pare inutila…just do it and shut up. Adica taci si fa! ca tot suntem romani…=))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *