“Nici acum nu stiu, dar m-a facut sa ma gandesc”

August 9th, 2011


Unul dintre motivele principale pentru care nu imi plac fotografiile, dincolo de faptul ca nu sunt foarte fotogenic, este faptul ca aproape toata lumea a ajuns sa se viseze fotograf. Si sunt multe lucruri gresite aici. E gresit, din punctul meu de vedere, ca atunci cand esti la o petrecere, in natura sau intr-o vacanta, sa iti petreci mai mult timp uitandu-te printr-un aparat decat traind.

E gresit ca atunci cand esti in fata unei privelisti care ti-ar putea taia rasuflarea, sa nu traiesti la intensitate maxima acel moment fiindca te gandesti sa prinzi cat mai multe cadre pe care apoi sa le poti arata altora sau la care sa te uiti apoi, de o mie de ori. Nu e in regula fiindca de oricate ori le-ai vedea, nu vei mai simti niciodata exact ce ai fi putut simti atunci, bucatica aia din viata pe care ai ratat-o.

E gresit sa te pierzi in a face poze si fotografii, fiindca incet-incet nu mai traiesti la fel de mult in prezent, incepi sa traiesti in viitor si asta e profund gresit. Nu mai traiesti timpul, ci timpul te traieste pe tine.

Nu imi place noua moda care spune ca toti suntem de fapt niste potentiali fotografi-artisti tocmai fiindca nu suntem! Si fiindca e o moda periculoasa pentru 90% dintre oamenii pe care i-a castigat.

Insa nu si pentru oamenii cum e Cosmin Bumbut. O mica parte dintre oamenii-cu-aparatul au dreptul sa se viseze Cosmin Bumbut si, pentru ei, am tot respectul. Fiindca da, fotografiile pot sa fie niste amintiri incredibile, daca nu uiti ca inainte sa le faci, trebuie sa stii sa traiesti. Iar Cosmin stie, chiar cred ca stie, si ca se vede asta din fiecare secunda a interviului de mai jos.

**Interviul face parte dintr-o serie de momente însuflețite de Silva Dark.

Tagged

§ 4 Responses to “Nici acum nu stiu, dar m-a facut sa ma gandesc”"

 • Sa sti ca nu toata lumea merita un aparat de fotografiat .. pentru ca multi fac niste poze jalnice .. dar sunt si acei care din curiozitate si putina pasiune mai scot o poza tare la 100-1000 facute .. si atunci ia nastere acel sentiment .. wow, pot sa fiu un fotograf ..

  dar problema care o am eu .. este cu fotografiile digitale, deoarece lumea tinde sa isi salveze pozele doar pe stick sau hard .. si daca se ia curentul 1 saptamana, 1 an, o viata? unde sunt amintirile atunci ?

 • Vasile Marin says:

  Nu cred ca e neaparat ca dorinta asta de a face fotografii iti distruge pofta de a trai in momentul in care te afli in fata minunatiilor naturii. Eu spre exemplu, pe unde am fost nu am facut niciodata fotografii. M-am bucurat pur si simplu de priveliste, de persoanele cu care eram. Acum imi pare rau ca nu am avut si posibilitatea sa fac fotografii, pentru ca problemele cu memoria ma impiedica sa pot retrai mental momentele prin care am trecut.

 • Andreea says:

  Si eu simt la fel … E placut sa vezi ca si altii percep lucrurile in acelasi mod ca si tine. Cand ma aflu intr-un loc deosebit pentru mine, efectiv nu pot sa fac poze. Parca trebuie sa traiesc eu totul !

 • Andreea Blas says:

  Hey, Andrei
  De ce este gresit sa te pierzi in fata aparatului de fotografiat? NU are nici o legatura cu traitul in viitor, din contra, de fapt “te pierzi” in fata peisajului (subiectului in general) pe care il vezi prin camera si crede-ma, nu numai ca nu ratezi momente importante ci de multe ori descoperi unghiuri, ipostaze pe care nu le-ai fi perceput ca simplu privitor. Fotografia presupune in primul rand mirare,uimire, redescoperirea obiectului fotografiat pe care il reflecti la realitatea ta iar cand entuziasmul si placerea pe care le traiesti atunci cand declansezi se regasesc si in rezultatul final inseamna ca merita sa mergi mai departe. Poate ca pur si simplu fotografia nu este pentru tine un mijloc prin care sa te exprimi, nu este insa nimic gresit in a face tot ce ai scris tu mai sus :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *