Maneaua – hrana spirituala

August 19th, 2006

Poate ca ma adaptez eu mai greu schimbarii de curente sau poate ca incep sa am prejudecati, dar am retineri fata de persoanele care asculta manele si care se regasesc in ele. Vreau sa cred ca nu este o prejudecata fiindca se bazeaza in mare parte pe faptul ca 99% dintre oamenii pe care i-am cunoscut si care asculta (cu placere) manele mi s-au parut de o calitate cel putin indoielnica, daca nu chiar proasta.

Totusi, ma gandesc ca or exista si persoane care asculta acest gen de muzica si care nu sunt nici incuiati, nici inculti, nici turci (fiindca aparent de aici provine maneaua – turcescul mani). Daca acest gen de persoane chiar exista si un reprezentant citeste entry-ul de fata il rog (INSISTENT) sa imi dea si mie un e-mail sau sa lase un Comment si sa ma lamureasca si pe mine de ce face asta, ce simte cand asculta genul asta de muzica, cum se simte cand vede in jurul lui oameni pe care ii considera de calitate si care, la randul lor, desconsidera maneaua si o privesc ca facand parte din ceea ce cineva numea “incultura ridicata la rang de virtute”.

Motivul principal pentru care am scris randurile de mai sus este faptul ca m-am saturat (a se citi SATURAT) sa aud manele pe toate posturile, si in toate intersectiile, dar, mai ales, sa caut ceva pe internet si sa gasesc numai mesaje si comentarii precum cele ce urmeaza:

“MANELE SUNT GENUL DE MUZICA CARE TREBUIE NEAPARAT UNUI OM NORMAL SI CARE NU COPIE OCCIDENTUL.TOATA LUMEA CA DOMNE CE E AIA MANEAUA?VA ZIC EU E CEAVA PLACUT CEVA ROMANESC NU E HOUSE SI NU DENS SI NICI ALTCEVA SI CEI CARE ZIC CA MANEAUA REPREZINTA PROSTIA UITATIVA LA VOI ASTIA CU HOUSE SAU ALTE GENURI DE TOCILARI SI BATUTI IN CAP CUM ATI REUSIT SA SCRIETI IN LIMABA ROMANA SAU ATI ASCULTAT HOUSE SAU EU STIU CE IN TIMPUL LIMBII DE ROMANA”

sau

“FRAIERILOR SE STIE K MANEAUA E LA PUTERE!!!!CEA MAI SMEKERA MUZICA TRAIASCA GUTA, ADRIAN, SORINEL COPILU D AUR SI CEILALTI!!!!FORTZA MANEAUA!!!!!!!!!HUA ROCKARIILOR INFECTI”

Nu sunt un fan George Pruteanu pentru ca au fost lucruri pe care le-a spus ce mi s-au parut exagerate. Dar in ceea ce priveste manelele a exprimat perfect ceea ce gandesc si simt, asa ca am sa reproduc mot-a-mot de pe site-ul www.pruteanu.ro :

“Am spus şi spun că, faţă de adevărata hrană spirituală (în care intră şi muzica), manelele sunt ca mucegaiul pentru pîine: ceva care alterează.

Nu am nimic cu cei care ascultă manele ÅŸi nici cu cei care le cîntă; ei pot fi oameni cumsecade (din păcate, prea puÅ£in instruiÅ£i). Eu arăt că “prăjitura” e stricată, avertizez. ÃŽn rest, e treaba celor care doresc să mănînce prăjituri stricate.Gusturile se discută. Altminteri, ÅŸtiinÅ£a numită estetică ar fi vorbă goală – ÅŸi nu e. Doar gusturile în materie de culori ÅŸi de alimente (deci în chestiuni mărunte, uÅŸurele) nu se discută (De gustibus et coloribus non disputandum).Nu “impun” nimănui ce să asculte ÅŸi nici nu doresc să se impună. AÅŸa cum “maneliÅŸtii” sunt liberi să cînte, eu sunt liber să-mi spun opinia despre ceea ce cîntă ei. Opinia mea este foarte negativă; e dreptul meu, aÅŸa gîndesc. Consider că asemenea “sub-muzică” ÅŸi asemenea texte, mai mult decît penibile (uneori, oribile), fac rău igienei spirituale a românilor. Coboară nepermis de jos nivelul gustului public, îl trivializează. Buruienile nu lasă florile să crească. Dar nimeni nu e obligat nici să mă asculte, nici să mă creadă. “

Tagged ,

§ 0 Responses to Maneaua – hrana spirituala"

 • boyarul says:

  Cum scria cineva intr-un blog (la miÅŸto): “Ce aveÅ£i cu manelele? Åži ele e sufleÅ£i de om…” :D

  Nici mie nu imi plac manelele, dar mai ales nu imi place ca sunt ascultate ostentativ pe toate uliţele, în toate intersecţiile şi de toţi şoferii din mijloacele de transport. Practic, oriunde te-ai întoarce, dai de ele. Asta mă supără cel mai mult.
  Åži, de asemenea, ideea înrădăcinată că făra manele, n-are cum să iasă bine un chef. Whatever…

 • Andrei Rosca says:

  Corect ! Ideea asta ma dispera si pe mine. Cand ii aud pe unii ca ei nu asculta manele dar “stii si tu cum e la chefuri, cand bei o bere-doua nu ai cum sa nu ascullti manele”. No shit !? Watch me.

 • gorby says:

  esti unn lache¿¿ te intrebi cine e lache?’ pai sa ti spun eu , efratele lui costache

 • gorby says:

  am 7 ani afara si dintre care 3 fara sa vorbesc romasneste ,decit in somn nici nu ti poti imagina ce a fost pe capul meu cind am auzit romaneste

 • Andrei Rosca says:

  Multumesc, gorby. Si tu esti un dragut :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *