Managementul nu e despre control

July 19th, 2011

Stiti, dupa ce citesti multe zeci de carti de management, HR si psihologie organizationala ajungi sa ai impresia ca te pricepi la ce faci. Ca managementul asta nu e chiar atat de complicat. Dupa ce acumulezi macar 5-6 ani de experienta in care ai aplicat mare parte din ce scria in cartile alea si crezi ca te-ai lamurit care sunt valabile si care nu, exista posibilitatea sa incepi sa devii arogant. Bine, nu numai arogant, ci si bun in ceea ce faci.

Bun si arogant.

Bun, arogant si fraier. Fiindca ajungi sa ai impresia ca detii controlul. Pentru un manager, a detine controlul e suprema realizare. Iar a face asta intr-o organizatie in care nu doar el, ci toti sunt fericiti cu ceea ce fac este nirvana.

Ajungi uneori sa ai impresia ca detii controlul. Si nu-l detii! Nu o faci acum si nu vei reusi sa o faci niciodata, indiferent de cat de bun vei fi. Si stiti ce e paradoxal? Cu cat incercam mai puternic sa facem asta, cu atat viata va simti nevoia sa fie mai directa cu noi. Fiindca, in mod evident, nu prea pricepem mesajul.

Managementul nu este despre control, probabil ca Peter Drucker era baut cand a zis-o. Managementul este despre flexibilitate si despre schimbare. Abia atunci cand vom reusi sa train-uim oameni care sa se descurce fara sa fie controlati si fara sa simta ca au nevoie sa fie controlati vom trece la nivelul urmator. Pana atunci, poate ca suntem buni profesionisti, dar nu suntem neaparat si buni manageri.

*articol editat, adaugit si republicat, cu aceeasi convingere ca in momentul in care l-am publicat initial

Tagged , ,

§ 11 Responses to Managementul nu e despre control"

 • […] This post was mentioned on Twitter by Andrei Roşca, Ioan Nicut. Ioan Nicut said: RT @AndreiRosca: Bun, arogant si fraier. http://bit.ly/h8oIPY […]

 • […] Problema managementului este ca te invata atat de multe despre eficienta si despre cum sa devii exceptional in a delega taskuri incat iti ingusteaza viziunea. Focusul te face mai eficient, adica te face un manager mai bun, te ajuta sa faci lucrurile sa se intample. Insa, in acelasi timp, fiindca iti spune atat de precis unde sa te uiti dupa eventuale solutii la problemele tale, te ingradeste, te limiteaza. […]

 • adi says:

  Multi manageri cred ca sunt manageri, doar dacă detin controlul. E, de altfel, și singurul mod de lucru pe care ei îl cunosc. Apropos, să ai un singur stil de management nu e identic cu a încerca să le vinzi tuturor oamenilor doar pantofi mărimea 42?

  Pentru mine e destul de clar ca in momentele in care tu esti in “birou” subordonatii isi fac treaba. Provocarea mai mare e de fapt ce se intampla cand tu nu esti acolo.

  In final, cred ca Drucker a zis chestia aia despre control deoarece il asociaza cu puterea. .

 • Andrei Rosca says:

  Adi: “Apropos, să ai un singur stil de management nu e identic cu a încerca să le vinzi tuturor oamenilor doar pantofi mărimea 42?”

  Tare asta:) Da, cam asa-i.

 • Paula says:

  Imaginea asta e cea mai reprezentativa pentru ceea ce simt cand citesc ce spui aici http://shoppers.ro/i_feel_like.jpg

 • Bravos, Andrei!

  Managementul este despre rezultate, despre a tine directia si despre a realiza (= a aduce in real) planuri indraznete.

  Si-ar mai fi ceva: stii de ce sunt atatia manageri pe lumea asta? Din simplul motiv ca mai toate deciziile de business au foarte mult irational in ele. Top of the top este mai degraba intuitiv si divergent in gandire. Iar orice idee are nevoie, pana la aplicare, de un plan bun. Care mai trebuie si urmarit. Hence, management & managers.

 • Marcu Paula says:

  Andrei, poate ar trebui sa nu mai fii arogant, ci mandru de ceea ce faci.E mai crestinestete.

 • Marcu Paula says:

  Crestineste.

 • Andrei Rosca says:

  Paula: m-am gandit un pic la ce-ai spus, am sa merg pe varianta “arogant”.

 • Andrei Rosca says:

  Mihai Stanescu: cand zici “top of the top” te referi la oamenii cei mai buni, nu?

 • […] E despre a accepta ca nu ai controlul. Si ca nu il vei avea niciodata. In social media, controlul e la utilizatori. Indiferent cat de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *