Intrebare

November 7th, 2006

Toti oamenii culti sunt si inteligenti? E posibil ca un om mediu ca inteligenta sa fie peste medie in ceea ce priveste cultura? Stim ca inteligenta nu este o conditie suficienta pentru cultura. Dar este ea o conditie necesara?

Tagged

§ 0 Responses to Intrebare"

 • Somebody says:

  Uite cum vad eu lucrurile ….. Nici una nici alta nu sunt conditii necesare pai putin suficiente pentru cealalta. Adica poti fi cult si prost si poti fi un geniu lipsit de cultura. Cea din urma se intalneste mai rar, dar acum vorbim teoretic. Cultura tine de memorie, pe cand inteligenta este ceva nativ, o capacitate intelectuala ridicata. Nu cred ca este o conditie pentru cultura, ci pur si simplu asa s-a incetatenit.

  Exista o teorie , dar nu mai stiu daca mi-o amintesc corect :
  Inteligenta + Cultura = Desteptaciune.
  Prin urmare , un tip care tine minte si are o multitudine de cunostiinte si care in plus stie sa le lege intre ele pentru a ajunge la un rezultat este destept. Dar s-ar putea sa gresesc, memoria asta ma lasa in ultima vreme.

 • Andrei Rosca says:

  intr-adevar, partea cu memoria si inteligenta mi-a trecut si mie prin minte. Ar putea fi parte din raspuns

 • v says:

  Somebody, fara nici o intentie rautacioasa, tin sa remarc ca pentru cineva care protesteaza atit de vehement in contra blogurilor proaste si agramate scrii cam prost in limba romana.
  la subiectul cu pricina ti-am raspuns iar la insemnarea cu pricina.

 • Andrei says:

  Impresia mea e ca legatura dintre cultura si inteligenta nu e directa, dar exista.

  In momentul in care esti suficient de inteligent, iti formezi niste gusturi si niste preferinte. De exemplu, muzica: in general oamenii inteligent sunt mai atrasi de muzica mai “complexa”, putin fiind atrasi de muzica mai simpla, cum ar fi hip-hop-ul; de asemenea, nu stiu nici un manelist inteligent. Apoi, o persoana inteligenta are o curiozitate specifica, vrand sa inteleaga mai in profunzime cum functioneaza lucrurile, de ce se face astfel si nu altfel, etc. In general, astfel de explicatii necesita o incursiune in istorie, in filosofie si alte domenii aparent putin legate de domeniul primar de interes.

  E foarte posibil sa nu para clar din prima ceea ce am spus, dar ideea de baza e ca eu cred ca inteligenta si cultura sunt legate indirect.

 • v says:

  “de asemenea, nu stiu nici un manelist inteligent”
  prima reactie a fost sa-ti zic “gresesti”. dar nu pot sa zic asta, din moment ce ai recunoscut ca nu stii tu vreunul, nu ca nu exista. exista, crede-ma.
  din pacate… :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *