Flexibili sau rigizi?

May 8th, 2008

Problema cu principiile e ca ni le stabilim singuri, nu ne sunt impuse. Nefiindu-ne impuse, suntem mai tentati sa “umblam la ele” de cate ori ne vine greu sa le respectam.

Am tot auzit oameni incercand sa convinga pe altii ca nu e necesar sa includa o anumita clauza (ceva mai dura) intr-un contract comercial pe care se pregateau sa il semneze. Ne intelegem bine, totul va fi okay, chiar nu e nevoie sa bagam si clauza asta. Ba este. De ce? Fiindca acele contracte se semneaza pentru cazurile (alea putine si improbabile) cand lucrurile NU vor merge bine. Daca totul merge bine, nimeni nu se mai uita pe contract. Avem nevoie de ele doar atunci cand lucrurile o iau pe drumul gresit, iar atunci ar fi cazul sa avem niste clauze contractuale serioase, sau l-am facut degeaba.

Cu principiile e cam la fel. Nu simtim nevoia de a le modifica decat in momentul in care ne vine greu sa le respectam, atunci cand ne-am dori sa nu existe. De altfel, acele momente reprezinta chiar motivele pentru care ideea noastra se numeste principiu.

Si totusi, cum satisfacem aici nevoia de flexibilitate? Nu cumva a avea principii inseamna si a da dovada de o anumita rigiditate?

Tagged ,

§ 0 Responses to Flexibili sau rigizi?"

 • Ovidiu Miron says:

  Sunt oameni pentru care niciodata chiar e niciodata! Si mie imi plac astfel de oameni! :)

 • Andrei Rosca says:

  Rigiditatea asta te poate face sa pierzi oportunitati, Ovidiu. In plus, un om de marketing ar trebui sa fie flexibil. La astea ce zici? :)

 • Ama says:

  O profesoara foarte draga mie imi spunea ca principiile sunt necesare, dar sa tii de ele atunci cand ele te fac sa suferi este nebunie curata si o dovada de masochism.

  De aceea este necesar sa ne (re)evaluam constant principiile si sa stim unde sa facem ajustari si cum sa le facem (vinovatia nu este o optiune;))

 • Ovidiu Miron says:

  Pai uite ce zic :) . Cand cineva iti ofera o suma de bani in scopuri “gri”…aici niciodata chiar e niciodata pt mine. Da, stiu. Multi au zis asa :D . Cat despre Marketing, ai dreptate :) .

 • Andrei Rosca says:

  Ama: dar nu crezi ca suntem tentati sa le evaluam fix atunci cand ne e greu sa le respectam? Ca daca atunci cand ne e greu ajustam principiu de fiecare data, parca nu se mai cheama chiar principiu.

 • barroso says:

  ovidiu, parca depinde si suma de care vorbim, nu?

 • Ovidiu Miron says:

  Barroso : Nu. Nu e nimic negociabil pt mine intr-o astfel de situatie.

 • Andrei Rosca says:

  Ovidiu: nici pentru cei care accepta o suma foarte mare nu a fost negociabil pana in momentul in care au primit oferta. :)

 • barroso says:

  ovidiu, ceea ce spui in ACEST MOMENT nu e relevant. cand ESTI PUS IN FATA unei situatii care-ti poate schimba viata (teoretic in bine), poti actiona diferit.

  facand zoom pe o mica zona a chestiunii in discutie: ca tot ai adus vorba de bani, miron, teoretic nici eu nu as lua mita, o condamn, imi provoaca greata si sper sa am forta de a nu ma murdari/injosi ever etc…dar…sincer vorbind mi-ar fi teama sa fac un “juramant” pe viata (de genul “NU VOI”). nu uita ca s-a inventat notiunea de LOBBY, tocmai pentru cei mai sensibili la stomac…

  oamenii care nu fac compromisuri de orice forma mor necunoscuti/anonimi, amarati, tristi, poate chiar dispretuiti si ridiculizati, nicidecum nu cauta stare, recunoastere publica…

 • Ovidiu Miron says:

  Andrei, Barosso: cum spuneti voi. Asa sa faceti :) .

 • Andrei Rosca says:

  barosso: exact aceeasi chestie ziceam si eu. Nici eu nu consider ca am facut compromisuri pana acum si zic ca nu voi face. Dar mi-ar fi teama sa spun “niciodata”.

  Ovidiu, sa imi aduci aminte sa iti zic o poveste cand mai vorbim.

  issabellelorelai: pentru putin :)

 • mihai diac says:

  Principiile sunt ok, dar mai important mi se pare ca aceste principii sa fie filtrate printr-o evealuare de “bun simt” a situatiei. De exemplu, un profesor foarte rigid ar putea sa puna mereu notele 100% dupa barem, considerand ca e un om corect, deci “de principiu”. Intr-o viziune mai ampla a lucrurilor, unui student cu potential dar fara incredere in sine ii poti pune o nota de incurajare, de multe ori cu rezultate mult mai bune pe termen lung.

  Cumva principiile sunt reguli masiniste. Scurtaturi ca sa nu mai judecam fiecare situatie in parte, similare pe undeva cu ideea de stereotip. Nu strica o reevaluare periodica a principiilor, pentru ca, pe masura ce ne dezvoltam ca indivizi, s-ar putea ca, desi ideile raman aceleasi (corectitudinea, de exeplu), sa fim capabili de o interpretare mai profunda.

  Cand e vorba de business insa, sunt deacord si cu Andrei si cu Ovidiu.

 • barroso says:

  @mihai diac “””Cand e vorba de business insa, sunt deacord si cu Andrei si cu Ovidiu””” – imposibil, ei nu au spus acelasi lucru.

 • Dani_ela says:

  Andrei ,
  Perfect adevarat referitor la clauzele “dure”, pai tocmai de “aia”se face contract ,pentru a stabili legea in relatia pe care o demaram .

  Si a avea principii nu inseamna ca suntem rigizi.

  rigid sinonim cu intolerant ? , posibil !

 • gabi says:

  Flexibil, elastic, mladios, cu principii.

 • gabi says:

  Tu ai abordat problema la modul general, dar eu cred ca ea este particulara fiecarui individ. Si ma gandesc la elevarea spirituala a fiecaruia.
  Flexibilitatea te ajuta sa te intelegi si sa-i intelegi pe cei din jurul tau. Principiile te ajuta sa fii vertical.Flexibilitatea este o specifica a atitudinii.Ideal ar fi sa aplici cu atitudine flexibila principiile.

 • Razvan says:

  sincer am ajuns la concluzia ca daca nu ai principii… pe care sa le si respecti, faci umbra cam de pomana acestui pamant

 • MulÅ£umesc din nou. Am venit să-Å£i spun că s-au strâns toÅ£i banii pentru copilul bolnav, Florentina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *