executii perfecte

November 6th, 2013

In experienta mea profesionala, am intalnit oameni care sunt in diverse relatii cu perfectionismul.

Exista aia care nu inteleg ce inseamna o executie perfecta. Motiv pentru care nici nu si-o propun. Am intalnit oameni cu un potential fenomenal, care ar putea fi cei mai buni in ceea ce fac. Dar in ciuda potentialului, eu nu cred ca vor putea fi niciodata. Fiindca atunci cand vine vorba de detalii, nu se straduiesc suficient. Ii vei vedea ani de zile facand acelasi lucru la un nivel peste medie dar fara sa exceleze vreodata. Ei nu tind catre perfectiune, li se pare ca orice incercare de a face lucrurile perfect e o exagerare.

Apoi exista aia care vor sa faca totul perfect, tot timpul. Uneori le iese, si platesc preturi imense pentru asta. Adica o fac de multe ori cu costul unei vieti personale inexistente, cu nopti nedormite, cu excese in alte parti. Dar, cum ziceam, uneori le iese. De cele mai multe ori insa, nu le iese. Se straduiesc, se dau peste cap, dar tocmai fiindca fac asta, fiindca sunt prea indarjiti, le scapa un detaliu. Uneori e auto-sabotaj, alteori procesul i-a obosit prea tare si nu mai pot da randament. Si cateodata pur si simplu gresesc. Asta vine ca un soc imens pentru ei, fiindca Superman n-ar trebui sa greseasca niciodata. Iar ei sunt Superman. Ma rog, erau, fiindca acum totul s-a terminat, lumea va sta in loc, omenirea a ramas fara punct de sprijin, fara sanse. Si toate astea fiindca ei au gresit, n-au fost perfecti.

E un cliseu, stiu ca e, dar cred ca oamenii cei mai misto sunt cei care reusesc un echilibru aici. Cei care inteleg ce inseamna o executie perfecta, tind catre ea, dar inteleg ca e posibil sa o rateze, inteleg ca exista un punct peste care nu mai are sens sa incerci sa treci, atunci cand executi. Daca esti atent la detalii, daca esti un perfectionist, intelegi la un moment dat ca intotdeauna s-ar mai putea imbunatati ceva, chiar si in ultimele secunde de dinainte de deadline. Si uneori chiar are sens sa o faci. Insa nu mereu. Fiindca daca ai incerca sa o faci de fiecare data, ai plati un pret prea mare si, mai devreme sau mai tarziu, ai pica, extenuat. Iar unui om extenuat n-au cum sa-i iasa lucruri perfecte. Nici macar din cand in cand.

Evident, apare intrebarea: si daca uneori merita sa imi propun sa execut perfect, dar de multe ori trebuie sa inteleg sa ma opresc la un moment dat din imbunatatit, cum stiu care-s momentele in care sa ma opresc, si momentele cheie in care ar trebui sa trag tare?

Well… nu stii. Si cu toate astea, de fiecare data vei avea de luat o decizie. Si o vei lua! Asta cred ca face diferenta intre profesionisti. Si cred ca si intre oameni. Deciziile pe care le iei atunci cand nu exista un raspuns “corect”.

Tagged , ,

§ One Response to executii perfecte

  • […] Andrei ne vorbeşte despre “ăia care nu înţeleg ce înseamnă o execuţie perfectă” şi “ăia care vor să facă totul perfect, tot timpul”. În două cuvinte, despre “execuţii perfecte.” De luat aminte. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *