Deciziile trebuie sa le luam noi

March 21st, 2007

Mai spun o data ce cred despre asta fiindca vreau sa ma asigur ca nu sunt inteles gresit.

Cred ca nici specialistii, oricat ar fi ei de buni, nici o carte geniala, nu pot schimba fundamental un om DECAT DACA omul ala e dispus sa se schimbe. Sigur ca exista oameni care ii influenteaza pe cei din jurul lor. Si cred ca exista si carti care ar putea schimba vieti. Dar sunt convins ca nu ii poti face bine unui om, cu forta. Daca omul ala nu vrea sa se schimbe, nu se va schimba. Si poate ca din cauza asta exista carti care transforma radical pe unii oameni iar pe altii ii lasa neschimbati.

Cred ca trebuie sa intelegem ca schimbarea o facem noi; deciziile (oricat de grele ar fi) trebuie sa le luam noi. Ca sa te schimbi, trebuie ca mai intai sa constientizezi ca e nevoie sa o faci, ca schimbarea ti-ar putea face bine si ca inca te mai poti dezvolta. Daca nu…poate incerci o plafonare.

Tagged ,

§ 0 Responses to Deciziile trebuie sa le luam noi"

 • Ionut Ciurea says:

  andrei, de acord cu tine. vorbeam si eu despre lideri si decizii chiar aici. pana la urma nu am ajuns la o concluzie :)

 • adela says:

  Nimic de adaugat.

 • Florin M. says:

  Scurt si concis. Sunt de acord!

 • Andrei Rosca says:

  Stiu, Ionut. Sincer sa fiu, nici nu stiu daca se poate ajunge la o concluzie.

 • Salut Andrei,ai dreptate cu schimbarea asta,am si eu un caz din asta in RL in care o persona nu vrea sa se schimbe desi i-am aratat si argumentat greselile,daca nu vrea poti sa-i arati la infinit ca greseste.

 • Mariana Duma says:

  De foarte multe ori, mergem pe principiul picaturii chinezesti: zi de zi realizam cite putin ca trebuie sa ne schimbam daca vrem sa fim in pas cu vremurile, cu tehnologiile, cu skill-urile de tot felul …de cele muile ori o carte ne poate schimba doar daca gaseste “terenul” pregatit, adica mintea deschisa. Si functie de treapta de dezvoltare la care am ajuns in fiecare an, o carte are si mai mare greutate…si parca vine mereu cu idei complet noi, cind de fapt noi suntem altii …:)

 • Andrei Rosca says:

  Alin: chestia asta cu “aratatul greselilor” e foarte sensibila. Ideal ar fi sa critici comportamentul, nu persoana si, chiar si asa, critica poate fi luata ca un afront.

 • mihai says:

  Azi am aflat ceva ce ieri nu stiam, deci azi sunt mai destept ca ieri. Asta inseamna ca maine voi fi mai destept ca azi (am auzit asta undeva, sincer nu stiu unde). Cred ca fiecare se schimba si fiecare decide sa se schimbe in functie de mediu si oportunitati.

  Disponibilitatea de schimbare s-ar putea sa vina dupa ce respectivul citeste cartea, nu inainte, iar atunci cartea a schimbat omul, nu omul s-a schimbat singur. O anumita carte poate reprezenta oportunitatea, motivatia de schimbare.

  ‘Aratatul greselilor’ este intr-adevar o problema sensibila. Mai bine arati un exemplu potrivit decat sa faci o critica. Sau chiar sa lasi persoana respectiva sa observe singura unde greseste. Asta tine deja de resurse umane si motivare, iar o critica o incepi cu o lauda: ‘esti o persoana cu un potential fantastic si chiar cred ca iti poti atinge obiectivele; uite, ai putea sa renunti sa mai fumezi in birou si ai sa vezi ca oamenii vor fi mai disponibili fata de tine si te vor ajuta mai mult’ (doar cu titlu de exemplu).

 • Ionut Ciurea says:

  andrei, mihai & all,
  cand te focalizezi pe aratatul greselilor… ia ghiciti ce veti intalni… conform legii atractiei veti intalni alte greseli… continuati sa va focalizati pe identificarea greselilor si veti gasi din ce in ce mai multe, la din ce in ce mai multi oameni si in mai multe situatii. si tot asa.

  cand te focalizezi pe solutii… stiti voi ce se intampla.

 • cosmin dragomir says:

  http://www.brandingromania.com/?p=79. o trimitere sper interesanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *