Dead heroes don’t save lives

May 29th, 2018

ZeroPlus - Episodul 6

Când îi ajutăm pe ceilalți și când ne ajutăm pe noi?

Varianta text a podcast-ului de mai sus:

                Într-una dintre formările de coaching pe care le-am făcut, unul dintre traineri era fost căpitan de pompieri, retras de vreo 10-15 ani. Făcea coaching și mediere în Statele Unite. Și mi-a rămas în minte o prezentare ținută de el, care începea cu Dead heroes don’t save lives – Eroii morți nu salvează vieți.

                Și venind de la el, încărcătura era cu atât mai puternică, însă cred că asta se aplică tuturor. Eu am crezut mereu că o lume perfectă ar fi o lume în care fiecare dintre noi ar avea în primul rând, grijă de el. Dacă fiecare dintre noi am fii ok cu noi, mare parte din violența din lume sunt convins că ar dispărea.

                Mare parte din această violență este generată de oameni care nu sunt ok cu ei. Care au nevoi nesatisfăcute, care suferă. Și cred că dacă s-ar preocupa în primul rând de ei, cum spuneam, ar dispărea mare parte din violență.  So, mai întâi să avem grijă de noi, apoi putem să avem grijă de alții.

                Eram odată într-o ședință și ajutam o clientă să realizeze (cred că defapt realizam împreună) că în încercarea ei de a ajuta pe altcineva se autodistruge. Și fiindcă tocmai zburase cu avionul o întreb: Știi la instructaj când vorbesc despre măștile de oxigen că în cazul depresurizării cabinei, măștile se vor elibera automat… Și ea mă întrerupe și zice: Aaa, da, și să pui mai întâi copilului mască și după aia ție!

                Well, nu. Defapt e fix invers. Întât îți pui ție masca și abia după aia copilului. Mai întâi să te asiguri că poți respira și nu mori și abia apoi să-i ajuți pe cei dragi ție. Fiindcă degeaba pui masca copilului și după aia tu rămâi fără aer pentru că nu e ca și cum copilul se va descurca perfect în continuare.  Așadar, mai întâi avem grijă de noi. Ăsta ar fi principiul.

                Doar că aproape paradoxal uneori, atunci când ne este greu, când noi suntem cei care avem nevoie de ajutor pentru a ajunge să ne fie bine, avem nevoie să facem fix pe dos. Avem nevoie să ne uităm înafara noastră, să căutăm pe cineva pe care putem ajuta. Să găsim o formă de a contribui cu ceva. Să ajutăm un om, un grup de oameni, un conscut sau din contră, un necunoscut. Să ne ajutăm comunitatea din care facem parte sau țara sau planeta. Aici e difererit de la om la om. Însă avem nevoie să ajutăm.

                Și este contraintuitiv ca atunci când ne este greu să nu ne mai concentrăm pe noi, ci pe alții. Doar că în aceste situații, a ajuta pe alții este cel mai rapid mod de a te ajuta pe tine. În primul rând fiindcă făcând asta dai un sens durerii pe care o simți, de orice formă ar fi ea. Ți-e greu și doare iar asta nu are niciun sens. Ei bine, în următoarele 5 minute poți să-i dai un sens. Poți face ceva bun, ce poate nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă nu te-ai fi simțit așa. Și brusc există un sens chiar dacă doare.

                Un alt beneficiu al ajutorului dat altora este că făcând asta îți bifezi o grămadă de nevoi proprii care în mod cert nu sunt satisfăcute de vreme ce te simți așa cum te simți. Ajutând obții niște grade de certitudine. Ceva poți face. Poți ajuta.

                Apoi contezi. Brusc, oricât de neimportant te-ai fi simțit până acum, tocmai ai devenit important. Pentru cel puțin o persoană. Cea pe care ai ajutat-o.

                O altă nevoie bifată este conectarea. Când ajuți, când vii în întâmpinarea altui om, te conectezi cu el și nu te mai simți singur.  Teastează și vezi!

                Nu în ultimul rând, dăruind te dezvolți. Crești ca om, devii mai bun și pui o cărămidă importantă la imaginea ta despre tine, la ce ești tu în ochii tăi. În tot procesul ăsta ai atins viața cuiva pe lângă faptul că-ți bifezi nevoile, tocmai ai atins viața cuiva.

                Nu există nici măcar o situație negativă în care a-ți îndrepta atenția către ceilalți să nu facă diferența atât pentru tine cât și pentru ei.

Tagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *