Am iesit din bookblog.ro

September 27th, 2012

Dupa mai mult de 6 ani de bookblog.ro, am decis sa fac un pas in spate si sa las alti oameni sa se ocupe de proiect.

Eram speaker intr-un panel la un eveniment zilele trecute si inainte sa inceapa, moderatorul cu care nu ma cunoasteam dinainte m-a intrebat: “ar fi gresit sa spun ca Spada este prima ta initiativa antreprenoriala? Sau se pune si bookblog?” A inceput sa rada toata lumea iar eu i-am zis ca ar fi profund gresit, dar ca il iert.

Daca judec doar firmele la care am lucrat macar un an, ies cinci (bookblog fiind a 4-a, Spada a 5-a). Daca le pun si pe cele din care am decis sa ies mai repede, pe cele in care inca sunt implicat intr-o forma sau alta si pe cele care pur si simplu n-au mers, ies cel putin 11. Firme neinsemnand idei, ci organizatii cu macar 2-3 oameni implicati, care au avut venituri si cheltuieli. Pe cele non-profit nu le mai numar.

La 28 de ani, as zice ca e o serie interesanta de experiente. Departe de a ma face un guru sau vreun expert, imi ofera foarte multe unghiuri din care ma pot uita la lucruri. De ce scriu toate astea? Fiindca pana acum, in afara de coaching, bookblog.ro a fost proiectul cu care, profesional, am crescut cel mai mult. Cand m-am apucat de el aveam ceva experienta de vanzari, un pic de experienta pe marketing, insa nu stiam absolut nimic despre online. Nu stiam nici macar ca exista ceva care s-ar putea numi “industrie online” sau ce inseamna un banner. Stiam doar ca imi pasa de oameni si ca vreau sa fac business si nu tineam neaparat sa le corelez pe cele doua.

Si totusi, asta s-a intamplat. Pornit ca non-profit, bookblog a inceput sa migreze catre zona de business, a inceput sa aiba nevoi de business, planuri de business, momente de crestere continua, apoi de stagnare si iar de crestere. A fost un montagne-russe, cel putin pentru mine. Cu proiecte esuate dar si cu multe reusite, cu o zona sociala foarte puternica care a dus carti la sute (mii?) de copii, prin cateva sate, cu evenimente Schimb de Carti organizate in cate 25 de orase (si cateva tari) simultan, in fiecare luna. A schimbat niste lucruri si noi, cei ce ne-am ocupat de bookblog, am simtit ca schimbam ceva.

De vreo doi ani insa, cam de cand eu am inceput sa ma ocup de Spada, alti oameni au fost cei care s-au ocupat puternic de bookblog si proiectele din jurul lui. Oameni ca Adriana Cocic, Andreea Chebac, Mihaela Butnaru, Vicentiu Dinga sau Andra Silivestru, oameni carora le multumesc.

Toata experienta antreprenoriala de pana acum m-a invatat un lucru important: sa cred in concentrarea pe un singur proiect principal. De cate ori nu m-am focusat, am dat-o in bara si imi place sa cred ca este o lectie invatata pentru mine. Motiv pentru care de ceva vreme am tot cautat pe cineva care sa poata prelua bookblog si sa il duca la urmatorul nivel. Si marturisesc ca a fost o cautare grea.

Fiindca doar putinii oameni care au incercat sa faca un business din cultura pot sti cat de rari sunt oamenii care sa inteleaga ambele lumi. In cazul asta, sa fie pasionati de carti si miscari sociale si, in acelasi timp, sa aiba capacitatea si pragmatismul necesare incat sa construiasca un sistem care sa se auto-sustina financiar.

Pana la urma am gasit acel om, paradoxal, printre cei ce imi erau destul de apropiati iar dupa ce am trecut printr-o perioada de cateva luni de negocieri si discutii atat financiare cat si privind directia in care se va indrepta bookblog dupa preluare, pot spune ca de la 1 septembrie bookblog.ro ii apartine lui Dan Calugareanu iar eu am predat atat cheile cat si legitimatia la intrare. :)

Stiu ca ii las lui Dan o “mostenire” grea si ca ii revine sarcina de a ridica bookblog peste nivelul la care a stat multi ani la rand, insa n-am niciun dubiu ca, impreuna cu colegii mei de la bookblog, il va duce in directia potrivita. De altfel, au inceput deja sa se intample destul de multe schimbari asa ca in locul vostru as sta cu ochii pe cel mai important blog (site?) de carti din Romania. Eu in mod cert asta voi face.

*focusul meu ramane in continuare pe Spada.

Tagged

§ 8 Responses to Am iesit din bookblog.ro"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *