Actiunile conteaza mai mult decat intentiile

August 10th, 2012

Am citit acum cateva zile un articol foarte misto. Mi-a placut ideea, mi-a placut si mare parte din continut, va recomand sa cititi articolul complet. Mi-a atras insa atentia ideea ca “Actiunile conteaza mai mult decat intentiile”. Zice autorul acolo:

In timpul unei scene memorabile din Batman Begins, Bruce Wayne iese dintr-un restaurant scump, insotit de doua fotomodele. Acest scenariu face parte din jocul de imagine al supereroului, care trebuie sa pastreze alura unui playboy, astfel incat nimeni sa nu descopere ca este Batman. La iesire, trece pe langa prietena sa din copilarie, Rachel Dawes, care il priveste insistent, in timp ce Bruce incearca sa se apere. “Nu sunt eu, cel adevarat”. Raspunsul lui Rachel este antologic: “In adancul sufletului tau, s-ar putea sa fii acelasi copil extraordinar. Nu ceea ce esti in interior, ci actiunile tale te definesc”

In contextul articolului (si poate si al filmului) pare corect, doar ca nu-i. Sau, mai exact, e incomplet. E adevarat ca in ceea ce priveste imaginea in societate si reputatia in lumea de business, actiunile conteaza mult mai mult decat intentiile. E plina lumea de business de oameni carora aproape le-au iesit lucruri. Fiecare dintre noi are zeci si sute de incercari nereusite, unele poate mult mai marete si mai nobile decat ceea ce facem acum, insa mare parte din societate ne va judeca pe baza a ceea ce ne-a reusit. Si atat.

Insa din punct de vedere uman, al calitatii umane, al identitatii noastre “interne” dar si al potentialului nostru viitor, lucrurile stau fix pe dos. Adica intentia conteaza mult mai mult decat actiunea. Antreprenori sau nu, suntem imperfecti, deci gresim. Asta se traduce uneori in actiuni esuate sau poate ca nici macar incepute. Insa atat intentia pe care am avut-o cat si interpretarea pe care o dam acestei intentii ne definesc ca oameni, in primul rand fiindca ajung sa construiasca, incet dar sigur, imaginea pe care noi o avem despre noi, dincolo de parerea si influenta unei societati pe care, ca intreg, am putea sa o catalogam oricum, doar sanatoasa nu.

Tagged ,

§ 4 Responses to Actiunile conteaza mai mult decat intentiile"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *