3 inteligente necesare unui lider

October 7th, 2007

Tocmai termin de citit Tratat de razgandire, o carte scrisa de Howard Gardner, tipul care a elaborat si teoria inteligentelor multiple, despre care am povestit cate ceva saptamana trecuta. Evident, cartea face referiri si la cele 9 tipuri de inteligente iar unul dintre capitole incearca, si chiar reuseste, sa traga niste concluzii in ceea ce priveste combinatia perfecta de inteligente necesare unui lider bun.

Gardner numeste 3 inteligente absolut obligatorii pentru un lider, in opinia sa.

1. Inteligenta lingvistica

E absolut necesara pentru a putea comunica eficient si a fi capabil sa isi exprime clar si persuasiv parerile. Aici, autorul face o remarca interesanta tinand cont de anul in care a fost scoasa cartea. Astfel, el aduce in discutie, inca din 2004, ideea de “poveste” propovaduita de oameni ca Seth Godin sau, la noi, Madalin Matica, idee in a carei validitate cred si eu.

2. Inteligenta interpersonala

Nici aici nu cred ca e ceva greu de inteles sau surprinzator. De fapt, acest tip de inteligenta este cea pe care toata lumea o asociaza modelului de lider. Pe scurt, este vorba despre EQ, empatie, aspiratii. Mai multe despre asta puteti citi in post-ul IQ + EQ+ SQ.

3. Inteligenta existentiala

Uite, asta mi s-a parut foarte foarte interesant. Faptul ca inteligenta existentiala, care nici macar nu exista initial in Teoria inteligentelor multiple, fiind adaugata de autor ulterior, e considerata de Gardner ca fiind o inteligenta absolut necesara unui lider. Iar aici simt nevoia sa dau un citat din carte:

“Liderii necesita o doza considerabila de inteligenta existentiala. Trebuie sa se simta in largul lor in fata unor intrebari fundamentale. Acest gen de inteligenta este ceea ce George Bush Sr. a desconsiderat, in mod gresit, numind-o “o chestiune vizionara”. Din contra, liderii n-ar trebui sa se fereasca sa-si impartaseasca viziunile, furnizand propriile raspunsuri la intrebarile fundamentale despre viata, moarte, sensurile trecutului, proiectele viitorului.”

Daca n-ati facut-o deja, mai puteti citi despre Teoria inteligentelor multiple sau IQ, EQ si SQ.

Tagged , ,

§ 13 Responses to 3 inteligente necesare unui lider"

 • cristiana says:

  Citesc ceva la tine ce nu credeam ca multa lume o poate recunoaste…inteligenta existentiala,mi-a atras atentia in mod special.Chiar stau si ma intreb daca numai un lider poate avea inteligenta existentiala..Cred ca orice om poate avea inteligenta existentiala,dar nu oricine poate fi lider…E o chestie contradictorie,un om poate avea un puternic simt al filosofiei si meditatiei si sa nu-si doreasca sa fie lider.Depinde ce intelegi prin lider,lider de opinie,lider care-si urmareste scopul scuzand mijloacele?(Bush),lider ca mentor(Nelson Mandela,Dalai Lama).Chiar as vrea sa stiu cat mai multe pareri despre ce inseamna un lider cu inteligenta existentiala si daca un lider poate fi bun si fara aceasta inteligenta.

 • Sasha says:

  Hmmm, dupa mine poti, pot, putem fii lideri in orice: in grupul de prieteni, la servici, oriunde. Si dupa cum bine ai zis si tu, toti avem aceasta inteligenta, dar intr-o mai mare sau mai mica masura, si ideal ar fi(pentru ca nu e, si exemplul Bush e cel mai bun), ca liderul sa aiba mai mult din aceasta decat cei pe care ii supravegheaza/coordoneaza. Si mai mult decat atat, aceasta inteligenta si un eventual test care sa indice cat de mare e procentul pe care fiecare dintre noi il detinem din ea, ne-ar folosi pentru a ne arata potentialul nostru, si daca am fii sau nu potriviti ca lideri, revin, in orice.
  ca o paranteza: ce director care sta frumos intr-o vila de milioane si are o masina de alte milioane, daca ar face testul si ar rezulta ca nu e deloc sau foarte putin potrivit pentru a conduce, si-ar da demisia?

 • cristiana says:

  Ma indoiesc de existenta unui test care sa-ti spuna cata constiinta ai in ceea ce faci,cat de multumit esti de trecutul tau,cat de mult iti accepti esecurile si frustrarile.Asta tine de constienta fiecaruia de a-si crea un set de principii etice dupa care sa-si coordoneze actiunile.Toti managerii ,liderii au principii dar nu toti au principii morale,constiinta de sine,implinire personala.Cred ca inteligenta existentiala este similara celei spirituale si nu se poate masura prin teste ci prin gradul de satisfactie personala,multumire sufleteasca pe care il in fiecare zi pentru ceea ce esti si nu pentru ceea ce reprezinti sau ceea ce ai.

 • Andrei Rosca says:

  Cristiana: evident ca orice om poate avea o inteligenta existentiala iesita din comun si nu toti care o au sunt sau ar putea fi lideri buni. De fapt, a fi lider nu e nicidecum o calitate suprema si nici macar nu si-o doreste toata lumea.

  Cred ca poti fi un bun lider si fara sa fii foarte inzestrat la capitolul inteligenta existentiala insa cred a fi o persoana cu astfel de inclinatii te ajuta destul de mult. Si eu cred acelasi lucru cu tine in ceea ce priveste masurarea inteligentei existentiale sau a celei spirituale.

  Sasha, Cristiana: mare atentie! un director nu trebuie neaparat sa fie un lider!! Poate fi un manager excelent si totusi sa nu fie un lider!!

  Sunt mari diferente intre un manager eficient si un lider eficient.

 • cristiana says:

  Aha….deci asta era..aveam impresia ca un manager este si un lider bun,sunt idealista in gandire :P.
  Multumesc pentru feedback!

 • in curand cred ca Gardner va scrie o carte despre Inteligenta Gastronomica, Inteligenta Atletica si ce alte indeletniciri mai are omul? :)

  referitor la lider recomand cartea lui Robert Dilts: Visionary Leadership Skills acolo afli intr-adevar ce inseamna sa fii un lider si eventual sa devii unul, daca doresti.

 • Andrei Rosca says:

  aham. Si dupa ce citesti cartea esti lider, Tudor?

 • Sabrina says:

  Singura problema e ca acele ‘ raspunsuri la intrebarile fundamentale despre viata, moarte’ nu exista. Exista doar intrebarile.

 • Andrei Rosca says:

  Exista si raspunsuri, Sabrina. Ca nu sunt neaparat alea bune, e adevarat, insa fiecare dintre noi gaseste la un moment dat niste raspunsuri pe care le crede corecte.

 • Andrei, daca aplici da, esti lider :)

 • […] ***Alte articole ce au legatura cu empatia si cu inteligenta emotionala: – IQ + EQ + SQ – Teoria inteligentelor multiple (Gardner) – 3 inteligente necesare unui leader […]

 • Maria says:

  Bravo! O sa scriu un post despre posturile tale cu inteligenta!
  Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *