1+1>2

February 16th, 2007

In business, doua modalitati prin care doua companii pot sa se “transforme” in una singura sunt: prin fuziune (merger) si prin preluare (hostile takeover – una dintre companii cumpara un numar mare de actiuni care se gasesc pe piata, obtinand astfel majoritatea si deci controlul asupra celeilalte companii).

“Hostile takeover” e clar de ce se foloseste si e evident ca una dintre companii castiga iar cealalta pierde. In cazul fuziunii insa, avem de a face in general cu o situatie de tip win-win. Adica ambele companii cad de acord sa fuzioneze fiindca ambele ar avea de castigat. De ce? Fiindca, in cazul unei fuziuni, ca si in cazul lucrului in echipa, 1+1 > 2.

Adica valoarea companiei rezultate din fuziune este mai mare decat suma valorilor companiilor care au fuzionat. Cred ca acelasi lucru se intampla si in momentul in care mai multi oameni, fiecare cu abilitatile sale, decid sa lucreze impreuna, formand o echipa. Adevarata putere a unei echipe nu sta in calitatile (individuale ale) fiecarui membru ci in imbinarea cat mai buna a acestor calitati.

Tagged ,

§ 0 Responses to 1+1>2"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *